Tivćanin u Kanadi besplatnim stekovima hrani kamiondžije

Igor Bojić humanim gestom pobrao ovih dana neskrivene simpatije javnosti u toj državi
7821 pregleda 4 komentar(a)
Bojić dijeli hranu, Foto: Privatna Arhiva
Bojić dijeli hranu, Foto: Privatna Arhiva
Ažurirano: 07.04.2020. 18:46h

Crnogorci humanost iskazuju ne samo u našoj državi. Tako je Tivćanin Igor Bojić koji već dvadesetak godina živi i radi u Kanadi pobrao ovih dana neskrivene simpatije javnosti u toj državi zbog svoje nesvakidašnje akcije pomoći i iskazivanja podrške tamošnjim vozačima velikih kamiona.

Naime, zbog epidemije koronavirusa i u Kanadi su na snazi razne preventivne mjere među kojima je i zatvaranje barova, odmorišta i restorana, pa su vozači velikih drumskih krstarica ostali na cjedilu jer bukvalno više nemaju gdje da se zaustave, okrijepe i pojedu topao obrok.

Stoga je Igor Bojić koji je tek prije nekoliko mjeseci kupio restoran u gardu Vejnrajt u kanadskoj provinciji Alberta, odlučio da tokom jednog cijelog dana časti sve kamiondžije koji prolaze kroz taj grad besplatnim obrokom i pićem, u znak podrške i zahvalnosti za rad tih ljudi od čijeg redovnog obavljanja posla zavisi snabdijevanje, životi stanovništva i rad privrede velikog dijela te države.

bojić
Fotografije koje su objavljene u kanadskim medijima

Bojić je u četvrtak sa tablom na kojoj piše “Besplatni stekovi za sve kamiondžije“ presretao i zaustavljao velike drumske krstarice i njihovim vozačima, zajedno sa osobljem svog restorana, dijelio lanč pakete sa svježe ispečenim biftecima i ostalim prilozima. Pri tom je osoblje Bojićevog restorana “1979 Sports Bar& Grill“ primjenjivalo sve neophodne mjere prevencije od korišćenja adekvatne zaštitne opreme do održavanja minimalne fizičke distance sa oduševljenim vozačima kamiona, potpuno nenaviklim da ih neko njima potpuno nepoznat, besplatno časti obrokom i pićem.

Postupak Tivćanina koji živi i radi u gradiću oko 200 kilometara jugoistočno od Edmontona, glavog grada provincije Alberta, izazvao je oduševljenje kako među samim kamiondžijama, a društvene mreže u Kanadi ubrzo su preplavile fotografije Bojića, osoblja njegovog restorana i kamiondžija kojima oni besplatno dijele ručak ili večeru. O ovom nesvakidašnjem gestu izvještavaju i kanadski mediji, pa je tako i jedan od najgledanijih tamošnjih televizijskih kanala CNC News napravio prilog o Bojiću i njegovoj akciji podrške vozačima drumskih krstarica.

Pedesetjednogodišnji Tivćanin je CBC Newsu kazao da je njegova akcija samo pokušaj da zajednici u koju je došao i koja mu je pružila veliku podršku kada je prije nekoliko mjesci kupio restoran u Wejnrajtu nečim uzvrati.

Istakao je da je na ideju da pomogne kamiondžijama, došao nakon što je čuo govor kanadskog prmemijera Džejsona Kineja koji je je izrazio veliko poštovanje za vozače kamiona i njihovu ulogu da se u ovim vanrednim okolnostima zbog pandemije, održi sigurno snabdijevanje stanovništva i rade kanadske privrede. Stoga je prihvatio ne samo poziv premijera vlasnicima lokala uz glavne kanadske puteve da otvore mokre čvorove i kupatila na odmorištima za kamiondžije, već je odlučio da ide i korak dalje te da jedan cijeli dan besplatnim obrokom i pićem, časti sve kamiondžije.

“Nije to ništa posebno - samo mala ljubaznost kakvu sam i ja uostalom, osjetio kada sam 1997. iz Crne Gore došao da živim u Kanadi. Svi smo mi sada zajedno u jednoj teškoj sutuaciji i moramo biti tu jedni za druge da se međusobno ispomažemo. Mene je ova zajednica ovdje prihvatila otvorenog srca kada sam došao i iskazala mi dobrodošlicu, i red je da im na tome makar simbolično uzvratim“, kazao je Bojić koji ističe da iz ove perspektive sada, može izgledati da njegova odluka da prije par mjeseci kupi restoran nije bila baš najbolja, ali da je njegov moto da nikad ne odustaje pa se nada uskoro i boljim vremenima za svoj ugostiteljski biznis.

Bonus video: