Bokobran: Devastacija Mamule u toku

"Ovakvim urbicidnim aktivnostima on trajno gubi izuzetne graditeljske vrijednosti koje posjeduje. Konstatujemo da je prilikom radova urušen ili demontiran dio bedema utvrđenja"
2607 pregleda 3 komentar(a)
Gradilište na Mamuli, Foto: Facebook
Gradilište na Mamuli, Foto: Facebook

Građanska inicijativa "Bokobran" saopštila je da se iskopovanja unutrašnjosti tvrđave Mamula u dubini većoj i od deset metara kose sa adekvatnom revitalizacijom spomenika kulture prve kategorije.

"Kao savjesni stručnjaci zaštite i građani koji su svjesni važnosti ovog kulturno istorijskog spomenika, obraćamo se svim nadležnim institucijama i inspekcijama sa molbom da iskoristite svoja ovlaštenja i autoritet, imajući u vidu da se ostrvo Lastavica sa pripadujućom tvrđavom Mamula nalazi u bafer zoni Područja Kotora. Upoznati sa najnovijim preporukama istaknutim u Izvještaju o stanju prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, gdje stručnjaci UNESCO-a i ICOMOS-a preporučuju oprezno upravljanje i bafer zonom Područja, smatramo da ovakav vid devastacije spomenika kulture prve kategorije pokazuje da nismo u stanju kontrolisati procese na terenu, kojima se, iz dana u dan, umanjuje izuzetna univerzalna vrijednost prostora Boke Kotorske", navodi se u otvorenom pismu inicijative "Bokobran".

Navodi se da iskopavanja u dubini od 10-ak metara "nisu adekvatan pristup revitalizaciji kulturnog dobra".

"Ovakvim urbicidnim aktivnostima on trajno gubi izuzetne graditeljske vrijednosti koje posjeduje. Konstatujemo da je prilikom radova urušen ili demontiran dio bedema utvrđenja. Tražimo da se istraži koliko se ovi radovi sprovode u skladu sa dobijenim dozvolama. Ukoliko su ovi radovi i na ovaj način odobreni od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara, insistiramo da se sankcionišu ljudi koji su odobrili ovakvu intervenciju. Ukoliko to nije slučaj, insistiramo da sve nadležne institucije postupe u skladu za svojim zakonskim obavezama i adekvatno procesuiraju počinitelje-nadzornika koji radove prati u ime Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kao i kompaniju OHM Mamula koja sprovodi radove", navodi se u saopštenju.

Pripremni radovi na budućem turističkom kompleksu sa pet zvjezdica na Mamuli i ranije su izazivali bojazan stručnjaka, da bi tvrđava mogla biti devastirana.

Vlada je u februaru 2015. godine ostrvo dala u zakup kompaniji Oraskom na 49 godina, kako bi bivšu tvrđavu pretvorila u luksuzni hotel.

Oraskom je za taj projekat formirao posebnu firmu u Crnoj Gori OHM Mamula Montenegro koja treba da izgradi hotel.

Ukupna investicija je procjenjena na 15 miliona eura, a budući hotel imaće 23 luksuzne sobe, kao i spomen sobu o istoriji ostrva.

Bonus video: