Vlada jednoglasno za formiranje vojnog poligona na Sinjajevini

Bošković je rekao da je Vlada odluku donijela nakon komunikacije sa partnerima u zemljama Evropske unije
17268 pregleda 105 komentar(a)
Bošković, Foto: Screenshot/Youtube
Bošković, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 05.09.2019. 14:03h

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici jednoglasno je donijela odluku o formiranju vojnog poligona na Sinjajevini, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je rekao da je Vlada okluku donijela nakon komunikacije sa partnerima u zemljama Evropske unije.

“Natura 2000, kao ključni dokument EU u zaštiti biodiverziteta i kreiranja regionalnog parka prirode, apsolutno nije u nesaglasju sa vojnim poligonima”, rekao je Bošković.

Pravdajući navode da vojni poligoni nisu smetnja da neko područje bude dio Natura 2000 mreže, ministar odbrane je kazao da u Holandiji vojni poligonu zauzimaju 30 hiljada hektara, da su svi uključeni u Natura 2000.

“To znači da su svi oni regionalni parkovi prirode i takvi kakvi su ne uništavaju životnu sredinu. U Belgiji je 79 odsto vojnih poligona od 26 hiljada hektara uključeno u Natura 2000, u Njemačkoj su od 693 vojna poligona praktično svi uključeni u Natura 2000. Pošto se određeni broj poligona napušta, postoji bojazan da će upravo napuštanje devastirati taj prostor koji je vojska svakako na vrlo kvalitetan način čuvala i zaštitila”, rekao je Bošković, dodajući da je namjera VCG “da Sinjajevinu učini još pristupačnijom, kako za one koji tamo žive, koji izdižu stoku tokom ljetnjih mjeseci, tako i za brojne turiste”.

Budući vojni poligon obuhvatiće prostor tri opštine – Šavnik, Kolašin i Mojkovac, a njegova ukupna površina iznosiće 7,5 hiljada hektara.

“Prema ovom pitanju smo se odnijeli na najodogovniji mogući način, o ovome se govori godinama. Smatramo da će na ovaj način država ostvarivati neka od najvitalijih nacionalnih interesa, što odbrana jeste”, rekao je Bošković.

Podsjetio je i na inicijativu građana, koji su prije mjesec predali peticiju za zahtjevom za zaštitu Sinjajevine i rekao da takav zahtjev “nema uporišta u stvarnosti”.

“Navodi da će vojni poligon devastirati životnu sredinu i uništiti biodiverzitet apsolutno ne stoji, jer sve ono što su MO i druge institucije radili u prethodnom periodu pokazalo je da to nije tačno. Analize zaštite uticaja na životnu sredinu koje su rađene na lokalitetima gdje su se u prethodnom periodu izvodile slične aktivnosti Vojske Crne Gore ili čak unišavali viškovi naoružanja i municije, pokazali su da ne postoji uticaj na životnu sredinu. Da je on jednak nuli”, rekao je Bošković.

Kazao je i da su rezultati analiza nakon jednosmjesečne vojne vježbe na makedonskom poligonu Krivolak, gdje su u vježbu bile uključene i vazduhoplovne snage i gdje je “potrošeno mnogo više naoružanja i municije nego što će biti na Sinjajevini u desetogodišnjem periodu”, pokazali da je uticaj na vodu, zemlju i vazduh jednak nuli.

Bonus video: