Bošković najavio da izgradnja Dnevnog centra u Baru počinje "vrlo brzo"

"Novac za tu namjenu koji je iz ministarstva prenijet na opštinski račun, kako mi je rečeno, nalazi se i na računu i nije potrošen", rekao je Bošković
138 pregleda 4 komentar(a)
Predrag Bošković, Zoran Srzentić, Foto: Radomir Petrić
Predrag Bošković, Zoran Srzentić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 17.10.2014. 13:20h

Izgradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, obećana prije više od 18 mjeseci, u Baru počeće "vrlo brzo", rekao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković. Dnevni centar je trebao prema najavama biti operatrivan još od kraja 2013.

Bošković je kazao da je od prethodne opštinske administracije dobijao obavještenja da se tu radi o problemima sa tehničkom dokumentacijom koji su u međuvremenu riješeni.

"Sada mi je rečeno da je taj problem riješen, da su dobijene saglasnosti i za lokaciju i od Mjesne zajednice. Novac za tu namjenu koji je iz ministarstva prenijet na opštinski račun, kako mi je rečeno, nalazi se i na računu i nije potrošen", rekao je Bošković koji je boravio u radnoj posjeti opštini Bar.

Bivši ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević rekli su na sastanku u Baru 13. februara 2013. da do kraja te godine Bar treba da dobije savremeni Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, koji će omogućiti kvalitetan boravak, inkluzivno obrazovnje i integraciju ove djece, "dok će u Opštini biti otvorena kancelarija za rodnu ravnopravnost".

Pavićević je tada još naveo i da su obezbijeđena sredstva za Dnevni centar "za koji je u toku izrada planske dokumentacije i veoma je realno da bude završen do kraja 2013".

Bošković je nakon sastanka sa novim predsjednikom opštine, Zoranom Srzentićem, rekao i da je Centar za socijalni rad Bar prvi okončao izradu socijalnih kartona "koji su naš novi novi informacioni sistem", što će, kako je dodao, biti reper za ostale opštine.

"Bar u odnosu na ostale sredine ima najbolju infrastrukturu za pružanje socijalnih servisa, a nama će u ovom gradu prioriteti biti dnenvni centar za djecu sa posebnim potrebama i dnevni centar za stara lica", kazao je Bošković.

Na pitanje "Vijesti" šta dosadašnji uspješni i dokazani pružaoci socijalnih servisa starim licima u Baru, kao što su Karitasov Dnevni centar i gerontodomaćice, mogu da očekuju od države, ministar je odgovorio da je uslov za institucionalnu pomoć licenciranje, čime se i ovakvi subjekti formalno uvode u sistem socijalne zaštite.

Bošković nije želio da komentariše višegodišnje neuplaćivanje doprinosa radnicima lokalne samouprave u Baru, ocijenivši da je to nadležnost ministarstva finansija.

Boškovič je kazao i da novi zakon o dječjoj i socijalnoj zaštiti otvara vrata privatnom kapitalu da uđe u socijalni servis.

Participacije države neće biti za strane državljane, korisnike ovih usluga, sem izuzetaka u dosadašnjoj praksi, a to su izbjegla i interno-raseljena lica.

"Ova posjeta je u funkciji realizacije obećanih prioriteta u radu opštine, a to je briga prije svega o starim licima, odnosno o svim ranjivim grupama. Opšina, Centar za socijalni rad i Ministastvo zajednički će raditi na ovom polju", rekao je Srzentić.

Bonus video: