Brajović isitiče da je najvažniji pojačan oprez: Virus se širi, rizik zasada nizak

Od koronavirusa je preminulo više od 40 ljudi, a zarazna bolest otkrivena je i u Francuskoj, šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori ističe da je najvažniji pojačan oprez...
7716 pregleda 9 komentar(a)
Mina Brajović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Mina Brajović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2020. 08:21h

Iako je novi koronavirus stigao u Evropu, rizik za obolijevanje u Crnoj Gori zasada je nizak. Realno je očekivati dolazak putnika iz zemalja koje su pogođene zaraznom bolešću, ali je najvažniji pojačan oprez, tačna i blagovremena informacija i odsustvo nepotrebnog straha.

To je za “Vijesti” juče kazala šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

Ona je istakla da je SZO izdala smjernice zemljama kako da postupaju i otkriju eventualne slučajeve kod putnika koji mogu da dođu u zemlju iz virusom pogođenih oblasti, te kako dalje da prate njihovo zdravstveno stanje…

“Može se očekivati da će epidemiološka služba Crne Gore biti pod značajnim pritiskom jer ne treba zaboraviti da je u toku sezona gripa i realno je očekivati putnike iz pogođenih oblasti, kao i to da neki od njih u toku puta dobiju grip ili neko drugo oboljenje slično gripu. Važno je pažljivo pratiti informacije koje plasiraju zdravstvene vlasti i poštovati savjete ljekara”.

Ona je ocijenila da Crna Gora ima razrađen sistem ponašanja i procedura u slučaju pojave te zarazne bolesti.

Sve krenulo sa pijace

Od novog koronavirusa do juče popodne umrla je 41 osoba, dok su oboljele 1.354, a situacija se mijenja iz časa u čas...

Bolest je otkrivena krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhan, a slučajevi koronavirusa zabilježeni su kasnije i na Tajlandu, Vijetnamu, Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Maleziji, Nepalu i SAD.

Stručnjaci smatraju da je virus životinjskog porijekla, dok su kineski zvaničnici saopštili da je njegovo širenje krenulo sa pijace ribe i morskih plodova u Vuhanu, koja je zatvorena 1. januara.

Tri slučaja koronavirusa prekjuče su zabilježena u Francuskoj, a riječ je o osobama koje su doputovale iz Kine.

koronavirus
Novi tip koronavirusa otkriven u Vuhanu(Foto: Institut za javno zdravlje)

Vuhan sa 11 miliona stanovnika je u karantinu, kao i desetak kineskih gradova. Većina letova na aerodromu u Vuhanu su otkazani, zatvoreni su djelovi Kineskog zida, obustavljen javni saobraćaj, dok je na aerodromima širom svijeta pojačana kontrola putnika iz Kine.

Brajovićeva je za “Vijesti” kazala da epidemija oboljenja izazvana novim sojem koronavirusa predstavlja vanrednu situaciju, veoma visokog rizika u Kini, ali ne i prijetnju po javno zdravlje na globalnom nivou. To je, kako je rekla, odluka koju je donio generalni direktor SZO nakon dvodnevnog zasjedanja ekspertskog Komiteta te organizacije za vanredne situacije.

Brajovićeva je kazala da se epidemiološka situacija svakodnevno mijenja i usložnjava, raste broj oboljelih i umrlih u Kini, kao i broj “izvezenih” slučajeva u drugim zemljama.

“Imajući na umu obim saobraćaja između grada Vuhan i drugih zemalja, ovakav razvoj okolnosti je u izvjesnom smislu i bio očekivan. SZO budno prati epidemiološku situaciju u Kini i svijetu. Realno je očekivati da usljed vanredne mobilnosti na globalnom nivou, budemo svjedoci i daljeg širenja novog soja koronavirusa”.

Ona je istakla da je neophodno insistirati na mjerama pojačanog nadzora i pripremljenosti za slučaj “uvezenih” slučajeva, uključujući ranu detekciju, efikasno liječenje oboljelih, izolaciju, prevenciju i kontrolu infekcije, kako bi se smanjio rizik od daljeg širenja virusa i očuvala efikasna komunikacija sa građanima.

Preporuke SZO za putnike

“Važno je da se putnici u pogođene oblasti ili iz njih ponašaju odgovorno i pridržavaju savjeta zdravstvenih vlasti kako bi se smanjio rizik od akutnih respiratornih infekcija. Savjeti za putnike podrazumjevaju izbjegavanje bližeg kontakta sa osobama oboljelim od akutne respiratorne infekcije i kontakta sa živim ili mrtvim zivotinjama; često pranje ruku, pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja ili kijanja. U slučaju simptoma respiratrne infekcije potrebno je da se hitno javite izabranom ljekaru”, rekla je Brajovićeva.

Ona je kazala da SZO preporučuje sprovođenje mjera radi ograničavanja rizika širenja virusnog oboljenja, ali bez nepotrebnog ograničavanja međunarodnog saobraćaja.

“Vjerovatno je da prilikom kontrole tjelesne temperature putnika na ulasku u zemlju promaknu putnici u fazi inkubacije, a uz to uspostavljanje ovakvih režima iziskuje značajna sredstva. Ipak, do sada najveći broj slučajeva detektovan je kroz režim kontrole tjelesne temperature na ulasku u zemlju”.

Brajovićeva je pojasnila da je rizik “uvođenja” virusa moguće smanjiti ako se mjere kontrole tjelesne temperature intenzivno praktikuju, ali i oni sa simptomima upute na dalju konsultaciju kod ljekara.

“U ovakvim okolnostima važna je i saradnja sa avio-operaterima kako bi se osiguralo pravilno postupanje u slučaju da tokom leta neko od putnika dobije simptome respiratornog oboljenja”.

Nepoznat izvor obolijevanja

Brajovićeva je rekla da se na osnovu raspoloživih informacija još ne može sa sigurnošću utvrditi primarni izvor obolijevanja, ali da se čini da je izvor životinjskog porijekla, sa potvrđenim prenošenjem sa čovjeka na čovjeka:

“Još nemamo sve potrebne informacije o tome na koji način virus utiče na zdravlje ljudi, uključujući i to koliko je infekcija virusom opasna i kako se prenosi sa čovjeka na čovjeka”.

Ona je kazala da je potrebno prijaviti SZO moguće i potvrđene slučajeve obolijevanja od novog soja koronavirusa.

“SZO za region Evrope intenzivno sarađuje sa zemljama kako bi se identifikovale referentne laboratorije u regionu Evrope sa kapacitetima za testiranje novog soja virusa. Do sada smo identifikovali Nacionalnu laboratoriju za koronaviruse Instituta za virologiju pri Robert Koh Institutu u Njemačkoj, Erasmus univerzitetski medicinski centar u Holandiji, Odjel za respiratorne patogene pri Institutu za javno zdravlje u Velikoj Britaniji”.

Visoka temperatura, kašalj, otežano disanje...

Iz Instituta za javno zdravlje pojasnili su da su koronavirusi (CoV) velika porodica virusa koji uzrokuju različite bolesti koje se mogu manifestovati u rasponu od “obične prehlade” do težih upala respiratornih puteva. Kazali su da su najpoznatija i najozbiljnija oboljenja koja izazivaju koronavirusi bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) ili teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

Tvrde da je osnovna karakteristika koronavirusa to što mogu da izazovu oboljenja kod različitih “domaćina” – životinja i ljudi.

“Detaljnim epidemiološkim istraživanjima je utvrđeno da su jedan od izvora SARS- CoV bile mačke, dok su domaćini I izvor infekcije MERS-CoV različite vrste kamila”.

Iz Instituta su ranije kazali da su znakovi infekcije kod oboljelih od novog koronavirusa povišena tjelesna temperature praćena simptomima kao što su kašalj, nedostatak daha i otežano disanje.

“U teškim slučajevima infekcija sa 2019-nCoV izaziva upalu donjih respiratornih puteva i pluća, jak akutni respiratorni distres, respiratornu insuficijenciju, insuficijenciju bubrega i moguću posljedičnu smrt”.

Bonus video: