Brčvak dostavlja respiratore, opštine organizuju pomoć

Za 20 dana Volonterski tim Opštine Tivat pomogao je i olakšao svakodnevno funkcionisanje za više od 250 korisnika. Tuzima donatori uplatili 171.258 eura, 91.500 dolara, dok je 50.000 donirao Glavni grad
3947 pregleda 0 komentar(a)
Volonteri nikšićkog Crvenog krsta u akciji, Foto: Luka Zeković
Volonteri nikšićkog Crvenog krsta u akciji, Foto: Luka Zeković

Fondacija “Hemiias”, čiji je osnivač humanista Hajriz Hačko Brčvak, u Njemačkoj je uspjela da kupi još dva respiratora, koji bi trebalo u da budu dovezeni u Crnu Goru. Cijena respiratora je iznosila 19.500 eura, a donatori su crnogorski iseljenici koji rade u kompaniji “mih GmbH”. Time je pomoć humanog Bjelopoljca premašila iznos od 300.000 eura.

Vrijedna medicinska oprema, koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja Turske po nalogu predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, poslata je u Crnu Goru i još četiri zemlje koje se bore protiv epidemije COVID-19. Radi se o 50.000 medicinskih maski, 1.000 zaštitnih odijela i 1.000 testova. Turska je ranije donirala 1.000 testova, pomoć u transportu isto toliko iz Kine i obezbijedila prevoz crnogorskih građana iz te zemlje.

hemiias respiratori
Respiratori koje je obezbijedio Brčvak

Zaposleni, volonteri Opštinske organizacije CK Bijelo Polje u saradnji sa lokalnom samoupravom, opštinskim Timom za zaštitu i spasavanje, predsjednicima mjesnih zajednica kao i volonterima iz mjesta koja su u izolaciji, pored pomoći za 70 domaćinastava u hrani i higijeni koju su uputili u subotu, juče su opredijedijeli još jednu količinu pomoći za sugrađane.

Koordinator Mašan Živković je dodao da će geronto domaćice pomoći u nabavci, podizanju lijekova kako bi i na taj način na vrijeme dostavili sve potrebne ljekove za građane koji se nalaze u izolaciji.

Opština Berane uplatila je na račun NKT 30.000 eura, sa naznakom - za jačanje kapaciteta Doma zdravlja “Dr Nika Labović” i Opšta bolnica Berane. Bolnica u tom gradu je proglašena za covid bolnicu za sedam opština na sjeveru.

Posredstvom Opštine za zdravstvene radnike koji rade sa oboljelima od koronavirusa obezbijeđen je stacionarni smještaj u Hotelu “Berane”, kako ne bi dolazili u rizik da odlaze svojim kućama za vrijeme dok traje epidemija. U beranskoj bolnici trenutno su na liječenju četiri pacijenta oboljela od COVID19, dok je još deset na kućnom liječenju.

Od kada su Tuzi u svojevrsnom karantinu kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, ne prestaju da stižu donacije onih koji žele da pomognu žiteljima Malesije. U brojkama do juče popodne, to izgleda ovako: 171.258 eura, 91.500 dolara, dok je 50.000 donirao Glavni grad. Predsjednik Opštine Nik Đeljošaj je kazao da je 75 odsto ukupnih sredstava, ne računajući donaciju Glavnog grada, donirala dijaspora.

Za 20 dana Volonterski tim Opštine Tivat pomogao je i olakšao svakodnevno funkcionisanje za više od 250 korisnika širom grada. U istom periodu primljeno je više od 300 poziva”, saopštila je koordinatorka Volonterskog tima Dubravka Koparan.

Volonterski tim čine zaposleni u lokalnoj samoupravi i članovi opštinske organizacije CK.

Predsjednici Opštine i Skupštine opštine Rožaje, Rahman Husović i Almir Avdić, glavna administratorka Irma Selmanović i sekretar lokalnog parlamenta Amer Dacić uplatili su dio mjesečnih zarada na račun NKT. Opština Rožaje je prethodno donirala NKT 5.000 eura. NKT-u su ranije i odbornici lokalne skupštine (BS, DPS) uplatili dio mjesečnih odborničkih plata dok su odobornici SD i odbornik SDP izdvojili za tu svrhu kompletan mjesečni iznos.

Tržni centar (TC) “Nikšić” iz Nikšića odlučio je da dok traje situacija vezana za koronavirus zakupcima neće naplaćivati kiriju bez obzira na gubitke koje pomenuti tržni centar ima. Oni su NKT uplatili 10.000 eura.

Osnivač kompanije “Velmi - Yuvel” iz Bijelog Polja, diplomirani inženjer građevine Velizar Vele Luković obezbijedio je humanitarne pakete za deset najugroženijih porodica u tom, koji će biti distribuirani preko OOO CK. Direktori centara za socijalni rad i ustanova socijalne i dječje zaštite donirali su 50 odsto zarade za borbu protiv Covid 19.

Rožajac Hajrudin Ledinić, koji godinama živi i radi u Njemačkoj, donirao je Crnoj Gori 10.000 eura. On je na račun NKTuplatio 5.000 eura, dok je istu sumu izdvojio za pomoć lokalnom stanovništvu u opštini Rožaje.

Shodno ranijoj Odluci Predsjedništva Liberalne partije uplaćeno je pola martovske plate funkcionera i odbornika na državnom i lokalnom nivou, od 4.000 eura NKT. Dio funkcionera LP je ranije kroz svoje institucije donirao pola martovske zarade NKT, a predsjednik i poslanik Andrija Popović 10. 000 eura ličnih sredstava. LP je od sredstava prikupljenih od članova i simpatizera donirala i 1.000 eura CK u Podgorici, Bijelom Polju i Kotoru za pomoć najugroženijima.

Predstavnice građevinske kompanije “Alart centar CG” i salona “Kamalaya” uručile budvanskom Domu zdravlja i kotorskoj Opštoj bolnici donaciju od 40 zaštitnih odijela i više od stotinu maski namijenjenih za zdravstvene radnike i osoblje ovih zadravstvenih ustanova. Od toga, 26 zaštitnih odijela i maske su napravile radnice, a već je u toku izrada još 20 zaštitnih odijela. Ukrajinska državljanka Oksana Oliyarshook, vlasnica salona “Tai masaže Kamalaya” donirala je 14 zaštitnih odijela i maske za bolnicu u Kotoru i pedijatriju i laboratoriju DZ Budva.

Menadžerski tim kompanije Voli, koji broji 12 članova, donirao je NKT 10.000 eura.

Menadžment škole “Sergije Stanić” donio je, kako je saopšteno, odluku da svim učenicima škole, a koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji, uputi pakete pomoći, u vidu osnovnih životnih namirnica.

Zaposleni Prve banke Crne Gore, članovi Odbora direktora i Odbora za reviziju, uplatili su donaciju od 10.000 eura.

Mobilni RTG aparat, koji je Prijestonica Cetinje donirala Opštoj bolnici „Danilo I“, instaliran je i spreman za upotrebu. Aparat je kupljen novcem iz Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2020. godinu, a koštao je 38 hiljada eura.

Podršku bolnici „Danilo I“ putem donacija u opremi i novcu uputili su i drugi pojedinici i kompanije, pa je tako Privredni klub Cetinja obezbijedio respirator, aspirator i dva bolnička kreveta, a preduzeća „Humci“ i “Muški“ i Etno selo „Sveti Georgije“ lož-ulje za grijanje. Novac ili sredstva donirali su i apoteka „Vila“, Klub odbornika Demokrata u Skupštini Prijestonice, te preduzeća „Montell“, „Hajdana“, „Mink“ i mnogi drugi.

U vrijeme pandemije, grupa koja je oformljena na viberu pod nazivom Patrola CG i koja broji više od 10.000 vozača, zbog zatvaranja međugradskog saobraćaja odlučila je da pomogne sugrađanima ako treba ima se prenesu ljekovi ili neka pomoć.

Ugostitelji Staroga grada okupljeni oko Udruženja ugostitelja Budve, pozvali su Opštinu i državu da im pomognu u teškoj situaciji koja ih je zadesila izbijanjem epidemije koronavirusa. Njih deset ugostitelja koji rade cijele godine i zapošljavaju 120 radnika, kažu da je svima interes da zadrže radnike.

“Problemi nisu samo trenutni već nas čekaju i nakon prestanka vanrednih mjera”, kazao je ugostitelj Luka Vučković u ime Udruženja.

“Prvo što nam je nametnuto da zakupljujemo maksimalne kvadrature svih 12 mjeseci, a nakon togo plaćanje unaprijed kompletnog iznosa i za zakup zemljista, lokalne komunalne takse kao i obračun za odvoz smeća, tako da su mnogi od nas morali podići kredite kako bi isplatili obaveze prema Opštini. Takođe smo svjedoci da većina nas koji rade preko cijele godine imamo veliki broj zaposlenih za stalno i da jedva uspijevamo da isplatimo obaveze prema zasposlenima u vansezonskim mjesecima. Svima nam je interes da zadrzimo stalno zaposlene radnike”, kazao je Vučković.

Vučković ističe da ugostitelji predlažu da im država omogući reprogram postojećih dugova po osnovu doprinosa.

“Da nam se otpiše obaveza za period za koji smo zatvoreni, i da Opština Budva i lokalno Komunalno preduzeće naprave plan pomoći privrednicima koji bi sadržao olakšice za plaćanje zakupa zemljišta”, kazao je Vučković.

Vesna štampa vizire za medicinare u Pljevljima

U namjeri da pomogne u borbi prtiv širenja virusa Covid 19 Pljevljanka Vesna Gospić, zaposlena u Američkom uglu u Pljevljima, svakodnevno pomoću 3D štampača izrađuje vizire za medicinske radnike.

vvv
Viziri za medicinsko osoblje u Pljevljima(Foto: Privatna arhiva)

Do sada je uradila preko stotinu vizira za Dječje i Ginekološko odjeljenje, Hitnu službu, a dio vizira podijeljen je i Domu starih u Pljevljima.

Za izradu jednog vizira potrebno joj je 50 minuta, a dnevno ih izradi desetak.

“Uz dozvolu Ambasade SAD, prije desetak dana počeli smo da izrađujemo vizire uz pomoć 3D štampača koji posjedujemo u Američkom uglu u Pljevljima. Na početku je izrada trajala duže oko dva sata ali smo našli neke fajlove koji se kraće štampaju i sad radimo njih“, ističe Gospić.

Ona navodi da su medicinari prilčno zadovoljni vizirima. Folija za plastificiranje kupuje se u knjižarama, a nešto folija obezbijedila nam je i Opština”, rekla je Gospić.

Pošta: Tri puta smo zaposlenima dijelili maske i rukavice

Povodom teksta objavljenog u jučerašnjem izdanju “Vijesti” pod naslovom “Poštari u Nikšiću tvrde da nemaju zaštitu”, reagovao je direktor Regionalnog Centra pošta (RCP) Nikšić Milan Anđelić.

“RCP Nikšić je u tri navrata svojim zaposlenima podijelio zaštitne maske i rukavice. Uložili smo napor da svim zaposlenima obezbijedimo potrebne količine zaštitne opreme. Tačno je da su naši zaposleni, koji su u svakodnevnom kontaktu sa korisnicima, izloženi većem riziku, s obzirom na trenutnu situaciju. Nekoliko puta smo naglašavali da izuzetno cijenimo napore naših poštara i šalterskih službenika u aktuelnom trenutku”, istakao je Anđelić.

Podsjetio je da Pošta Crne Gore, kao univerzalni poštanski operator, ima zakonsku obavezu uredne i kvalitetne dostave i prijema pošiljki na cijeloj teritoriji Crne Gore.

“Naš cilj i misija je da, bez obzira na okolnosti, budemo na raspolaganju građanima u svakom trenutku za sve vrste usluga”, poručio je Anđelić.

Pomorci skupili novac uprkos nevoljama

Osam crnogorskih pomoraca koji se nalaze na onesposobljenom kontejnerskom brodu što je danima plutao u Sjevernom Atlantiku, uprkos nevoljama koje su ih snašle, međusobno su sakupili i preko Unije pomoraca Crne Gore uplatili preko 1.000 eura.

Novac su NKT-u donirali zapovjednik oštećenog broda, kapetan Nikola Peranović, oficiri palube i stroja Mitar Radunović, Dinko Homarac, Luka Kovačević, Dragan Aranzulo, Ranko Vraneš i Mirko Miljenović, kao i mehaničar Željko Milović.

U humanitarnoj akciji Unije pomoraca do danas je prikupljeno preko 7,2 hiljade eura. Prva tranša te pomoči u iznosu od 5.500 eura je već 31. marta uplaćena na račun NKT, a iz Unije su saopštili da akciju prikupljanja sredstava među svojim članovima “nastavljaju do daljeg”.

Bonus video: