"Budite otvorenog uma, ali još otvorenijeg srca za svakog ko se po bilo čemu razlikuje od vas"

Ističući da je ovo "još jedan dokaz da je Bar simbol međureligijskog sklada", Ferida Peročević iz NVO "Barska Kul Tura" zahvalila je na razumijevanju i podršci Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, medžlisu Islamske zajednice i Biskupskom ordinarijatu
512 pregleda 0 komentar(a)
Sa panel-diskusije, Foto: Marija Marović
Sa panel-diskusije, Foto: Marija Marović

Kako biti u trendu i živjeti u skladu sa današnjim vremenom, a poštovati načela vjere, da li je određenje vjere djeteta roditelja razlilčitih religija stvar vjerskih pravila ili kulturološkog naslijeđa, da li če nauka nastaviti da dokazuje religiju ili će nauka prevladati i postati kontradiktorna religiji, neka su od pitanja mladih Bara koja su bila u fokusu panel-diskusije "Vjera u mlade" u sali Doma kulture u Baru.

U organizaciji NVO "Barska Kul Tura", mladima su odgovarali otac Mirčeta Šljivančanin, koordinator Katihetskog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske, savjetnik reisa Islamske zajednice hafiz Sulejman Bugari i don Ivan Vukčević iz Nadbiskupije barske.

Oni su istakli da su poštovanje, ljubav i dijalog suština vjere, za koju, kako je rečeno, "pored slobodne volje koja je svima data”, najznačajniju ulogu ima porodica.

"Budite otvorenog uma, ali još otvorenijeg srca za svakog ko se po bilo čemu razlikuje od vas. Naoružajte se znanjem i ljubavlju, jer što više upoznajete druge, to više spoznajete sebe same", poručili su učesnici panela.

Ističući da je ovo "još jedan dokaz da je Bar simbol međureligijskog sklada", Ferida Peročević iz NVO "Barska Kul Tura" zahvalila je na razumijevanju i podršci Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, medžlisu Islamske zajednice i Biskupskom ordinarijatu.

Ona je istakla da je inicijator ovakvog dijaloga bila učenica Gimnazije "Niko Rolović" Azra Rastoder.

Učesnike i posjetioce panela pozdravili su barski vjerski velikodostojnici.

Protojerej Slobodan Zeković zahvalio je mladima "što su shvatili da je vjera ugaoni kamen čovjekovog biča i postojanja".

Glavni imam barski Muidin ef. Milaimi kazao je da barski vjerski velikodostojnici nastavljaju barsku tradiciju "i svojim primjerom pokazujemo onima koji dolaze da moramo živjeti zajedno, bez obzira kako se ko zove i kojoj konfesiji pripada".

U ime nadbiskupa barskog Roka Đonlešaja, don Keljmende Spaći kazao je mladima da je vjera "lijek duše i tijela" i poručio im da vjeruju i mole se Bogu "ako hoće bolji i mirniji život".

Bonus video: