Budva odbila Barovića za legalizaciju dijela vile

"Vila Manojlović" izgrađena je prije gotovo 60 godina, a vlasnici je testamentom ostavili studentima medicine iz Beograda
681 pregleda 7 komentar(a)
Vila Manojlović, Foto: Vuk Lajović
Vila Manojlović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.09.2018. 20:04h

Budvanski Sekretarijat za urbanizam prekinuo je postupak legalizacije dijela “Vile Manojlović” na Slovenskoj plaži biznismena Veselina Barovića, jer se nalazi na prostoru koji još nije pokriven planskom dokumentacijom. Barović je u maju predao zahtjev za legalizaciju nelegalno izgrađena dva poslovna prostora od 34 i 28 kvadrata, što je kao teret upisano u katastarskoj evidenciji.

“Predmetni objekat je izgrađen na katastarskoj parceli koja se nalazi na prostoru van zahvata planskog dokumenta detaljne razrade, zbog čega Sekretarijat, u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, donosi rješenje o prekidu postupka, a rješavanje po zahtjevu biće nastavljeno nakon usvajanja Plana generalne regulacije", navodi se u odluci Sekretarijata u koju su “Vijesti" imale uvid.

Plan generalne regulacije, prema novom Zakonu, dužno je da izradi Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a očekuje se da će biti donesen 2020. Barović je jedan od gotovo četiri hiljade građana i preduzeća,koliko ih je podnijelo zahjeve za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata. Stoga je praktično nelegalno izgrađena polovina objekata u Budvi, ili njihovi djelovi.

“Vila Manojlović” je jedna od najprepoznatljivijih građevina na Slovenskoj plaži. Izgrađena je prije gotovo 60 godina i bila je najatraktivnija građevina van zidina Starog grada.

Manje je poznato da je šarmantna kuća na samoj obali bila zadužbina porodice Manojlović. Testamentom bivših vlasnika, sedamdesetih godina prošlog vijeka, vila je ostavljena studentima medicine Beogradskog univerziteta za odmor i oporavak tokom ferija.

To se i poštovalo neko vrijeme, dok Vila nije prešla u državne ruke. Početkom “privatizacione histerije" u 21. vijeku, Barović je kupio “Vilu Manojlović”. Kum aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića izdavao je vilu, a prije nekoliko godina je dijelom i obnovio, tako da je zadržala stari izgled.

Bonus video: