Budva: Urbanizuju dio brda Košljun

Zemljišni kompleks od osam hiljada hektara u vlasništvu je Rajka Medenice, suvlasnika “Perjanika”, i Gojka Kapisode
202 pregleda 7 komentar(a)
Košljun Budva, Foto: Vuk Lajović
Košljun Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.02.2015. 20:25h

Trusni dio brda Košljun, atraktivni zemljišni kompleks od osam hektara, iznad Jadranske magistrale , na samom ulazu u Budvu, čiji se jedan dio nedavno i oburšio na cestu i danima blokirao život u metropoli turizma, napokon će biti urbanizovan.

Opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj donio je krajem prošle sedmice izmjenu odluke o izradi planskog dokumenta Lokalne studije lokalcije (LSL) “Podkošljun” kojom je obuhvaćen dio Košljuna, koji se strmo spušta ka rtu Zavala.

Izradu planskog dokumenta, kako se navodi u opštinskoj odluci, objavljenoj na sajtu Opštine Budva, finansiraće u iznosu od 4.000 eura vlasnici zemljišnog kompleksa.

Odluka o izradi Lokalne studije lokacije bila je donijeta još 2012, ali tada je, kako je pojašnjeno, bila na snazi odredba člana 56 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata koja nije ostavljala mogućnost da izradu lokalne studije lokacije finansiraju zainteresovani korisnici prostora.

"Izmjenama i dopunama ovog člana stvorene su zakonske pretpostavke da i zainteresovani korisnici prostora mogu finansirati izradu planskih dokumenata. Kako izrada LSL “Podkošljun” do danas nije ugovorena, a zainteresovani korisnici prostora su ponudili da finansiraju izradu, u cilju ušteda budžetskih sredstava i stvaranja pretpostavki da korisnici finansiraju izradu, predlažemo donošenje Odluke o izmjeni Odluke o izradi Lokalne studije lokacije "Podkošljun"", navodi se u obrazloženju odluke.

Zemljišni komples na trusnom dijelu Košljuna, od osam hektara, kako se navodi u katastarskoj evidneciji Uprave za nekretnine u vlasništvu je Rajka Medenice, suvlasnika poznate agencije za nekretnine “Perjanik” i to 52.913 kvadrata, dok je 28 hiljada kvadrata u vlasništvu Gojka Kapisode.

Inače, Medenica i Kapisoda, svaki ponaosob, kupili su zemlju od staromještana, upravo u vrijeme kupoprodajne groznice, prije šest godina kada je Košljun bilo jedno od najatraktivnijih lokacija.

Njihov prvi komšija, je premijer Milo Đukanović, koji je sa svojim partnerom Vukom Rajkovićem, preko zajedničke firme “ Global Montenegro” prije šest i po godina trgovao 20.229 kvadrata zemlje, koja se graniči sa parcelama koje će sada obuhvatiti novi LSL.

Za razliku od Đukanovićevog placa, koga je Opština urbanizovala 2008, plac Medenice i Kapisode, ostao je svih prethodnih godina neurbanizoavan.

Na Košljunu su ucrtali da mogu da se grade luksuzne vile

Prostornim planom opštine Budva, LSL “ Podkošljun”, označena je brojem 74a, te je na tom području isključivo dozvoljeno gradnja turističkih kapaciteta i komplementarnih sadržaja.

Na Đukanovićevom placu, ucrtan je rezidencijalni kompleks od 47 vila, koje se kaskadno spuštaju. Predviđeno je da u jednospratnbim vilama bude 150 luksuznih apartmana, ukupno oko 27.591 kvadrata bruto izgrađene površine.

Đukanović je još prije dvije godine oglasio prodaju placa, koji je sada lijep maslinjak.

Bonus video: