Budvanski bedemi popuštaju pod udarima talasa

Iz MZ “Stari grad” upozoravaju da je krajnje vrijeme da se zaštiti najvažniji kulturno-istorijski spomenik u Budvi
14731 pregleda 10 komentar(a)
Oštećenja vidljiva na bedemu, Foto: Privatna arhiva
Oštećenja vidljiva na bedemu, Foto: Privatna arhiva

Najveća spomenička dragocjenost Budve, starogradski bedemi iz 15. vijeka, tri decenije su prepušteni sami sebi, a oštećenja nastala na tom kulturnom dobru predstavljaju ozbiljno upozorenje da je krajnje vrijeme da se krene u njihovu zaštitu, jer im prijeti urušavanje.

To je u razgovoru za “Vijesti“ kazala članica Savjeta Mjesne zajednice (MZ) “Stari grad“ Laura Šuljak, navodeći da je MZ ozbiljno zabrinuta stanjem u kome se nalaze bedemi, jer na pojedinim mjestima nedostaje i po nekoliko kvadrata kamena koje je more odnijelo.

“Mora se hitno djelovati. Punih 30 godina, od kada su rekonstruisani nakon razgornog zemljotresa, ništa nije rađeno. Bilo ko je bio u Dubrovniku možete vidjeti postavljene skele i da se zidine održavaju. Naši stari su održavali bedeme, posebno sa morske strane, i to se uvijek radilo isključivo sredinom januara i u februaru, iz razloga jer su to vrijeme su velike bure i oseke. Nivo vode je tada niži i oni su mogli da poriđu zidinama i da saniraju oštećenja koja su nastala tokom godine. Međutim, to se nije radilo tri decenije, bedemi su zapušteni, a njihovo stanje sa morske strane je zaista zabranjivajuće“, kazala je ona.

bedemi Budva
Neophodno i čišćenje od memle i grafita(Foto: Privatna arhiva)

Šuljak navodi da postoje mjesta na bedemima gdje nedostaje i po dva – tri kvadrata kamena, koje je more odnijelo, i ističe da MZ zahtijeva sanaciju bedema, ali i da se očiste sa morske strane i “premažu nekim vodootpornim sredstvima”.

“I da se svake godine vrši njihova zaštita. Takođe, inicirali smo kod Opštine da se uradi projekat osvjetljenja bedema sa morske strane. Jednostano, tražimo da se zaustavi ovakav nemarni odnos jer bedemi Starog grada imaju, pored izuzetne istorijske, i arhitektonsku, urbanističku i nadasve spomeničku vrijednost. Njihov značaj čini nas danas odgovornim za njihovo čuvanje i predstavljanje javnosti. Uzevši u obzir kulturni i istorijski značaj bedema, nalazimo da je neophdono da se svi uključimo u njihovu zaštitu i da grad kao prioritet uvrsti naše zahtjeve da se što prije saniraju oštećenja i zidine zaštite“, kazala je Šuljak.

Ona je rekla da je spoljna strana bedema praktično crna, te da je potrebno da se ukloni memla i uradi zaštita i spriječi da vlaga prodire u unutrašnjost.

“Da se očiste bedemi od grafita, jer može vidjeti da je neko sa morske strane ispisivao razne poruke - od kukastih krstova, do navijačkih parola. Jednostavno, ima dosta posla i treba zato što prije krenuti u akciju, a MZ je tu da pomogne. To svi u svijetu rade, stari gradovi se konstatno sređuju. Planirali smo da predstavnici MZ odu u Dubrovnik i... upoznaju se sa aktivnostima koje preduzimaju u zaštiti bedema i načinima sanacije oštećenja“.

Šuljak je navela da su opštinske sekretarijate upoznali sa problemima sa kojima se suočava Stari grad.

Bonus video: