Budvi sva voda, a Cetinjanima bidoni

"Ne znam što me više iritira - to kad mi ugase vodu, ili kad mi navedu razlog zbog kojeg nema vode", kaže jedna Cetinjanka
80 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2012. 18:10h

„Građani Cetinja danas će biti bez vode cijeli dan“ – to je informacija koja se tako često pojavljuje u javnosti. Međutim, to i nije neka novost. Jer ako se sjetite one novinarske logike – nije vijest kada pas ujede čovjeka, već kada čovjek ujede psa, onda bi vijest u slučaju crnogorske prijestonice bila - „Građani Cetinja od danas će imati vode 24 sata, i to svaki dan“. A tako nešto malo ko pamti u gradu pod Lovćenom.

Petar Martinović već godinama drži apartmane na Cetinju, i to jedini registrovani pansion u prijestonici. Ovih dana sve češće ga možete sresti u dvorištu bolnice „Danilo I“, kako puni bidone, jer je to jedno od rijetkih mjesta u gradu koje mora imati vode. Vidno ljut i ogorčen, priča da se osjeća kako njegovi preci prije 100 godina, kada je na Cetinju postojalo nekoliko bunara, sa kojih se vodom snabdijevao čitav grad.

"Malo-malo gradu gase vodu po čitav dan, pa nam puste nakratko uveče. To je užas jedan. Kako da živimo, kako da bilo šta radimo. Evo pogledajte me, moram da punim bidone, i da ih nosim u pansion, kako bih gostima omogućio da se makar umiju. Međutim, oni to ne žele da trpe. Odlaze iz pansiona ljuti, i ne plaćaju. I sasvim ih razumijem", kaže Martinović.

Turisti rijetko noće

On kaže da se stalno priča o tome kako turisti koji dolaze na Cetinje rijetko kad ostaju da noće.

"Prvo se kao razlog navodilo da nema dovoljno smještajnih kapaciteta. Evo sad ih ima, ali uzalud, kad nema vode. Ko će da ostane i da plati sobu, a da ujutro ne može da se umije, a uveče istušira", kaže Martinović.

On kaže da su građani Cetinja mislili da će aktivacija regionalnog vodovoda za primorje poboljšati stvar, ali da od toga nema ništa, jer je situacija svakim danom gora i gora. Pored činjenice da je grad stalno izložen restrikcijama, Cetinjane posebno nerviraju razlozi koje iz Vodovoda navode kao povod za gašenje vode. Mijenjanje cijevi, neracionalno trošenje vode, elektrokvarovi na postrojenjima, neredovne platiše.

Plaćaju račune, a nemaju vode

Cetinjanka Marija Pejović spada u one koji redovno izmiruju svoje račune prema Vodovodu, ali joj to ne garantuje da će vodovod i njoj redovno isporučivati vodu.

"Ne znam što me više iritira - to kad mi ugase vodu, ili kad mi navedu razlog zbog kojeg nema vode. Koliko im je puta do sada crklo pumpi i cijevi, i koliko su ih do sada zamijenili, pomislila bih da Cetinje zauzima površinu frankfurtskog aerodroma. Zatim, kad kažu da nema vode, jer se previše zalivaju bašte, svaki put provjerim da Cetinje kojim slučajem nije postala domaća Panonska nizija, pa se sva crnogorska poljoprivreda preselila u cetinjsko polje", kaže Marija.

Šalu na stranu, Marija je posebno ljuta, jer ona sve svoje obaveze prema vodovodu uredno izmiruje.

"Ne znam da li prvo da okupam djecu, upalim mašinu, napunim bidone za novi dan, ili da sjednem i plačem jer sve to moram da preživljavam u 21. vijeku"

"Problemi koje imamo sa vodom su katastrofalni. Dođem sa posla i ne mogu ništa da uradim. Ne mogu da se istuširam, upalim mašinu, operem sudove, spremim ručak. Jednostavno, ne možete da funkcionišete normalno. Pred veče vam puste vodu na sat vremena, ali ne možete da stignete ništa. Ne znam da li prvo da okupam djecu, upalim mašinu, napunim bidone za novi dan, ili da sjednem i plačem jer sve to moram da preživljavam u 21. vijeku", kaže sagovornica “Vijesti”.

Ponekad nas "časte" za praznike

Međutim, Marija je još i sretnica jer živi u prizemnoj kući. Oni koji stanuju u zgradama, poput Danice Radulov, vrlo često nemaju šanse da ugrabe ni tih sat vremena vode.

"Ne možemo dosta puta ni da popijemo vodu, a ne da upalimo mašinu. U posljednje vrijeme ja ne znam što je to. Prošlog ljeta nijesmo imali makar dnevne restrikcije. Istina je da vodu nijesmo imali tokom noći, ali negdje smo se, valjda, godinama na to i navikli", kaže Danica. Ona dodaje da za posljednjih 30 godina ne može da se sjeti da je grad imao vode 24 sata u kontinuitetu.

"To nam se tako rijetko dešavalo. Ponekad su znali da nas 'časte' za novogodišnje praznike, ili neki državni praznik i to je sve. Najgore je što smo došli u situaciju da smo se navikli da nemamo vode noću, kao da je to nešto normalno", kaže Danica.

Zašto je Cetinje ovih dana ponovo izloženo nestanku vode?

Iz Vodovoda su proteklih mjeseci navođena dva razloga – ili kvar na pumpama ili radovi koje je EP izvodila na elektroinstalacijama.

Cetinjani ostaju pri dugogodišnjem stavu – voda se daje Budvi, jer se pumpe kvare izgleda samo ljeti...

Galerija

Bonus video: