Bukilić: Pomažem znanim i neznanim diskriminisanim ženama

Zakon je populistička “priča”, treba ga doraditi i prema mojim informacijama te dorade se spremaju, rekao je Bukilić
108 pregleda 13 komentar(a)
Dragoljub Bukilić, Foto: Dragana Šćepanović
Dragoljub Bukilić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 16.02.2017. 07:04h

Korisnice naknade za majke sa troje djece neće imati štete od inicijative za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, tvrdi Kolašinac Dragoljub Bukilić.

On je, sa još dvije sugrađanke, u februaru prošle godine podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, za koju se još ne zna kada će se njome baviti Ustavni sud.

U međuvremenu je Vlada naknade smanjila, zbog čega je za danas ispred njene zgrade zakazan protest.

Ocjenu ustavnosti zakona tražili su Bukilić, Gospava Vujisić i Draginja Rakočević iz Kolašina. Bukilić tvrdi da im je jedini cilj bio “ispravljanje manjakavosti u zakonu, kojima je diskriminisan veliki broj žena”.

Prema Bukilićevim riječima, „činjenica što je zakonom diskriminisano na hiljade žena, koje su rađale i podizale djecu, a nijesu imale vremena da idu do Zavoda za zapošljavanje niti priliku da budu zaposlene“.

Kako kaže, inicirajući ocjenu ustavnosti, vodio se prije svega ljudskim, nikako političkim razlozima.“Mene je pokrenulo to što, recimo, moja majka koja je rodila šestoro i usvojila sedmo dijete i cijeli život radila ne selu nema pravo na to primanje. Takođe i sugrađanka, koja, recimo, ima četvoro djece i 15 godina radnog staža, ali i sve druge žene koje su lišene naknade zakonom, koji je, najblaže, rečeno pun manjkavosti. Vrijeđa me i primisao da je ta inicijativa pisana iz bilo kakvih političkih razloga ili s namjerom da se ukinu naknade. Moje dvije rođene sestre, snaha i strina su korisnice te naknada,” kazao je Buklić.

Advokat Siniša Gazivoda kazao je ranije "Vijestima" da iz dosadašnje prakse Ustavnog suda ne zna ni za jedan primjer da je prihvaćena inicijativa za ocjenu ustavnosti, a da nije ukinut propis ili pojedine odredbe na koje se inicijativa odnosi.

Bukilić tvrdi da je SNP, koji je napustio, “ovim zakonom udarilo glavom kroz zid”. Inicijator naknada za majke sa troje i više djece je Aleksandar Damjanović (SNP).

“Zakon je jedna populistička priča, i treba ga doraditi. Prema mojim informacijama te dorade, kojima će biti ispravljene sadašnje manjkavosti, se i spremaju. Nemam nikakav interes da se naknade ukidaju, ali imam jak ljudski motiv da pokušam da pomognem svim znanim i neznanim ženama koje su diskriminisane,” rekao je Bukilić.

Prije inicijative Kolašinaca, DPS je najavljivao svoju Ustavnom sudu, ali su zbog parlamentarnih izbora odustali od nje.

Unija slobodnih sindikata podržala je protest i pozvala majke da se bore za svoja prava.

Vujisić dala pa povukla izjavu, u kojoj tvrdi: Opozicija htjela da profitira, Vlada mudro ćutala

Iako je pristala da objasni razloge za podnošenje inicijative Gospava Vujisić je, nekoliko sati nakon što je novinarki “Vijesti” dostavila pisani odgovor, odustala. Ona je, uz niz uvreda, na račun novinarke i uređivačke politike “Vijesti”, kazala da su postavljena pitanja “zamka i zlonamjerne insinuacije”.

U dostavljenim odgovorima, Vujisić je napisala da je “zakon predložila i usvojila opozicija, ne da bi zaštitila majke, već da bi politički profitirali, jer su se bližili izbori”.

“Vlada je mudro ćutala iz istih razloga, a koliko je ko šićario nek oni prebroje, nama je sve jasno. …kad smo pisali ovu inicijativu advokat iz Rožaja je podnio inicijativu, koja nam je poslužila kao model. Naš cilj je bio da probudimo savjest i političara i javnosti, kako bi donijeli bolji i pravedniji zakon. To jest, da se ne rukovode samo svojim političkim potrebama, ne vodeći računa o tom koga vrijeđaju,” napisala je.

Vujisić je navela primjere žena koje prema zakonu nemaju pravo na naknadu, a zaslužile su je.

Bonus video: