Canović: Na ulici parking plaćaju najviše SMS-om

Canović je kazao da će u Zlatarskoj ulici i Novaka Miloševa do kraja godine ili početkom iduće postaviti senzore, koji će javljati građanima za slobodna parking mjesta
285 pregleda 3 komentar(a)
Parking Podgorica, Foto: Luka Zeković
Parking Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.10.2017. 20:49h

Direktor preduzeća „Parking servis” Nusret Canović kazao je da se sistem naplata preko SMS pokazao kao dobar, ali da građani slabo koriste druge načine za regulisanje parkiranja na ulici.

“SMS se pokazao kao ubjedljivo najbolji i najlakši sistem plaćanja, 99 odsto građana u zonama tako reguliše parking. Ali, naravno da niko ne mora da ima telefon. Parking se može platiti i kupovinom karte, koja se može uzeti na svakom mjestu gdje imate objekat 'Parking servisa', na 16 lokacija u gradu, 11 parking mjesta, pet garaža”, kazao je Canović.

Kako tvrdi SMS sistem za preduzeće je najkomplikovaniji, što se tiče održavanja, radne snage, plaćanja mobilnim operaterima i da nema profita.

Canović rekao da prodaju par hiljada parking karata za nekoliko mjeseci.

Canović je istakao da se parking može platiti i preko parkomata, koji je postavljen kod KIC-a „Budo Tomović”, na Trgu nezavisnosti i Kliničkog centra.

“Međutim, sistem naplate preko parkomata nije zaživio, odnosno građani ga rijetko koriste. Za nekoliko mjeseci na parkomatima smo imali samo 72 eura prihoda. Konkretno na parkingu kod Kliničkog centra za nekoliko mjeseci imali smo 76 centi, odnosno plaćene samo dvije parking karte”, kazao je Canović.

Građani, stanari, koji žive u zonama parking mogu platiti kupovinom mjesečne karte.

“Postoji fama da se u centru ne može naći parking mjesto, izađete ne ulicu, vidite da je puno, ali na našim parkinzima, osim onome iza 'Beka', još se nije desilo da se ne može naći slobodno parking mjesto”, kazao je Canović.

On tvrdi da se ne postoji grad u Crnoj Gori koji ima cijenu parkiranja kao Podgorica, od 30 do 40 centi u centru grada.

“U Budvi kod Pošte parking van sezone košta 80 centi, kod Avale filma 2,5 eura, u Kotoru i Ulcinju je skuplji od Podgorice, Bijelom Polju je 50 centi”, kazao je Canović.

Istakao je da na parkinzima u gradu na ulici građani imaju 15 minuta tolerancije neplaćanja parkinga.

“Imate potrebu da završite nešto, trgujete, na ulici možete da parkirate automobil 15 minuta, iako je zakonski dozvoljeno pet”, kazao je Canović.

On je kazao da su zonsko parkiranje izabrali, jer je veliki broj građana, koji gravitiraju ka centru, a ograničavanjem vremena parkiranja omogućavaju da jedno mjesto iskoristi više vozača.

“Mi ne gazdujemo ni sa pet odsto parking mjesta u Podgorici, a da nije nas bio bi haos u gradu. U City kvartu, zonirali smo nekoliko ulica, a do tada se stanari nijesu mogli parkirati. Sada je zaveden red, stanari imaju mjesečne karte i uvijek se u tom kvartu sada može naći slobodno mjesto”, tvrdi Canović.

Senzori za slobodna parking mjesta uskoro u dvije ulice

Canović je kazao da će u Zlatarskoj ulici i Novaka Miloševa do kraja godine ili početkom iduće postaviti senzore, koji će javljati građanima za slobodna parking mjesta.

“To će biti, da tako kažem, pilot projekat, da vidimo kako funkcioniše”, kazao je Canović. Istakao je da su prošle godine pozitivno finansijski poslovali.

“I ove godine ćemo, kao i iduće poslovati pozitivno, a možemo i bolje. Nemamo dugovanja, ali ovo je čisti servis za građane kao komunalne usluge”, kazao je Canović.

Bonus video: