Čarmaku policija rekla da mu je ugrožena bezbjednost: Nije mogao sa krstom na Cetinje

Iz Uprave policije "Vijestima" je nezvanično rečeno da su identifikovali sedam osoba koje su mogle da ugroze bezbjednost Čarmaka
18898 pregleda 128 komentar(a)
Božidar Čarmak, Foto: Privatna arhiva
Božidar Čarmak, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.03.2020. 14:15h

Advokat iz Bara Božidar Čarmak tvrdi da mu je policija na Brajićima zabranila da nastavi put i uđe pješice u Cetinje, odakle se uputio iz pravca Bara noseći krst.

Kako se navodi u zapisniku, Čarmak je kazao da je iz razgovora sa policajcima razumio da mu nastavak puta nije dozvoljen jer "policija ne želi da kasnije ima problema sa licima" koja su planirala da spriječe njegov dolazak na Cetinje.

On je, kako je naveo u izjavi, planirao da danas u 9 časova prisustvuje u Cetinjskom manastiru prazniku "Nedelja pobjeda pravoslavlja".

"Nakon što sam u crkvi Sv. Nikole u Starom Baru uzeo jedan krst koji sam 2007. lično donio iz Jerusalima i krenuo pješke u pravcu Cetinja u znak protesta zato što je ove godine prvi put zabranjena tradicionalna litija na Cetinju na ovaj dan", naveo je Čarmak.

Naveo je i da na putu od Bara do mjesta Brajići, iznad Budve, nije imao problema sa vozačima i građanima koje je sretao.

"U mjestu Brajiće sam zaustavljen 8. marta oko 0.30 sati i sa patrolom policije se na licu mjesta zadržao do oko 3.30. časova u razgovoru. Pošto mi je policija objasnila da bi, ukoliko nastavim put prema Cetinju bila ugrožena moja lična bezbjednost, ja sam predlagao da put nastavim do Manastira vozilom, bilo vozilom policije ili sveštenika Jovana Plamenca koji je u međuvremenu došao. Policija je ostala pri stavu da ne treba da nastavim put, jer kako sam ja njih shvatio, ne žele da imaju kasnije problem sa licima koja su po njihovim saznanjima planirala da spriječe moj dolazak na Cetinje", naveo je Čarmak.

Kazao je i da mu je uprkos insistiranju da nastavi put, policijski službenik usmeno saopštio da je pozvan da u Centar bezbjednosti Bar da izjavu i da je ta "izjava neodložna".

Čarmak je u izjavi smatra i da su mu uskraćena vjerska i moralna prava da na najdublji način iskaže ubjeđenje "šta se pravi od Crne Gore na ovakav način gdje jedan čovjek sa jednim krstom predstavlja prijetnju".

Iz Uprave policije "Vijestima" je nezvanično rečeno da su identifikovali sedam osoba koje su mogle da ugroze bezbjednost Čarmaka.

Tvrde da mu prolaz ka Cetinju nije obezbijeđen upravo zbog procjene da bi mogla biti ugrožena njegova bezbjednost.

Međutim, nijesu objasnili zbog čega Čarmaku nije obezbijeđen prolaz i bezbjednost, eventualnim hapšenjem onih koji su ga, kako tvrde, namjeravali ugroziti.

Nije objašnjeno ni zbog čega je Čarmak morao da daje izjavu

Bonus video: