CGO: Provjeriti poslovanje svih fakulteta

Iz te nevladine organizacije su navode predsjednika Upravnog odbora UCG Duška Bjelice, koji je najavio kontrolu na svim fakultetima, ocijenili kao populističku retoriku
1 komentar(a)
mladi, fakultet, Foto: Luka Zeković
mladi, fakultet, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.02.2013. 14:41h

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) zabrinuti su zbog izostanka provjera poslovanja svih fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), i navode da se ta kontrola mora istovremeno sprovesti kako bi se dokazalo da nema zaštićenih.

Iz te nevladine organizacije su navode predsjednika Upravnog odbora UCG Duška Bjelice, koji je najavio kontrolu na svim fakultetima, ocijenili kao populističku retoriku.

“Koja treba da zamaskira nevoljnost rukovodstva UCG da konačno počne rješavati nagomilane probleme, na koje CGO u kontinuitetu ukazuje”, kaže se u saopštenju te organizacije.

Prema njihovoj ocjeni, razlozi za kontrolu su brojni.

“Oni počinju od finansijskog poslovanja-kako i na koji način su isplaćivani putni troškovi i da li su sva putovanja bila opravdana, na koji način su obračunavani honorari, kako su planirane javne nabavke i koliko su realne s obzirom na krizu koja je zadesila UCG, kako su prihodovana sredstva van budžeta i na koji način su dalje raspodjejivana”, navodi se u saopštenju.

U CGO smatraju da su neophodne provjere radnih angažmana i to da li na fakultetima ima onih profesora koji održavaju nastavu, dok na matičnim fakultetima ne rade skoro ništa i nikom ne odgovaraju za svoje odsustvo, jer ih „pokrivaju“ asistenti.

“Što znači da izvršavaju sve njihove obaveze, čak i pišu naučne radove za njih, jer su ucijenjeni od profesora da im neće potpisati reizbor, a na koji način ti isti profesori i dobijaju enormne zarade”, kazali su iz te organizacije.

Iz CGO navode da je problematično i biranja u zvanje nastavnog osoblja i ranije poslovanje organa upravljanja UCG.

“Ne treba zaboraviti da postupak i metode pravljenja bodovnih listi pri kontraverznim raspodjelama stanova još od 2008. nikada nije adekvatno provjeren, kao i da UCG nikada nije dostavio javnosti na uvid ugovore sa trećim licima sa preko deset i preko sto hiljada EUR, a za koje je CGO dobio sve postupke, pri čemu UCG nije ispoštovao odluke nadležnih organa”, kaže se u saopštenju.

U toj NVO od Komisije za akreditaciju očekuju da od 2008. do danas ustanovi nepostojanje akreditacija pojedinih ispostavnih odjeljenja/fakulteta ili akreditacije i licence pojedinih odsjeka na fakultetima.

“Postavlja se pitanje zašto nadležno Ministarstvo prosvjete ćuti na ovako očigledne probleme i njima se ne bavi u okviru svojih nadležnosti i zašto ne poveća broj prosvjetnih inspektora kako bi se problemi brže uočavali i rješavali”, pitali su iz CGO.

Bonus video: