Čipovanje pasa od 1. jula, NVO traže izmjene pravilnika

Obavezno označavanje pasa trebalo bi da podstakne odgovornije vlasništvo
1929 pregleda 1 komentar(a)
Očitavanjem čipa, pojednostavljeno je povezivanje vlasnika i psa, Foto: Vettedpetcare.com
Očitavanjem čipa, pojednostavljeno je povezivanje vlasnika i psa, Foto: Vettedpetcare.com

Obavezno čipovanje vlasničkih i pasa lutalica odgođeno je za mjesec, pa će, umjesto 1. juna, kako je to prvobitno najavljeno, početi prvog dana sljedećeg mjeseca.

Razlog za odlaganje je, kako je nezvanično saopšteno “Vijestima”, kašnjenje javne nabavke.

Nakon što pas, odnosno mačka budu čipovani, podaci o njima biće upisani u centralni registar, koji će povezivati sve veterinarske ambulante. U bazu će biti upisani i podaci o vlasnicima, pa će čitav postupak omogućiti njihovo povezivanje sa životinjama, što bi, uvjereni su nadležni, u konačnom trebalo da podstakne i odgovornije vlasništvo.

Država će do kraja godine subvencionisati čipovanje 10.000 pasa. Vlasnici će tako umjesto i do 25 eura, što je uobičajena cijena čipa u veterinarskim ambulantama, za označavanje ljubimca plaćati dva eura.

Ministarstvo poljoprivrede jesenas je usvojilo i Pravilnik o načinu identifikacije pasa i mačaka, ali bi dokument mogao biti izmijenjen, jer su iz resora Milutina Simovića tek po njegovom usvajanju tražili komentare od udruženja za zaštitu životinja. Iz udruženja smatraju da usvojeni dokument nije sveobuhvatan, pa je dužina komentara i sugestija upućenih nadležnima skoro jednaka dužini originalnog pravilnika.

“Nismo ni mi izmislili toplu vodu, ali smo istraživali pravilnike iz regiona”, kazali su “Vijestima” iz više udruženja.

Važeći pravilnik obavezuje vlasnike da novorođene pse i mačke čipuju najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla.

Iz civilnog sektora su sugerisali da se vlasnicima onemogući bilo kakva zdravstvena njega za životinju koja prethodno nije identifikovana mikročipom.

Iz Udruženja za zaštitu životinja sugerisali su i detaljan opis vrste podataka koji se upisuju u centralnu bazu, koja će sadržati informacije o vlasnicima i ljubimcima.

Tražili su i da vlasnici životinja koje su privremeno na teritoriji Crne Gore i identifikovani su mikročipom koji nije u skladu sa standardima koje propisuje crnogorski pravilnik, moraju da obezbijede odgovarajući čitač.

U komentarima više NVO Ministarstvu poljoprivrede sugerisan je i detaljan opis pasoša, odnosno identifikacionog dokumenta životinje, te traženo da se unese obaveza vlasnika da, u slučaju uginuća psa, odnosno mačke, držalac to mora da prijavi, a pasoš vrati ovlašćenom obilježivaču, kako bi životinja bila odjavljena iz centralne baze.

Kada počne obavezno čipovanje, vlasnici će pse i mačke, kako su ranije kazali iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, moći da čipuju u bilo kojoj veterinarskoj ambulanti.

Psi koji su ranije označeni propisanim mikročipom, neće biti iznova čipovani, već se podaci o njima samo unose u pasoš životinje i Registar kućnih ljubimaca. Pas može biti ponovo čipovan samo ako je stari čip nemoguće očitati. O načinu realizacije registracije u tom slučaju, Uprava će, kako su kazali, naknadno obavijestiti vlasnike.

Do kraja godine, država će finansirati i vakcinaciju pasa protiv bjesnila, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Tako će, nakon aplikacije mikročipa, psi protiv bjesnila biti vakcinisani besplatno.

Bonus video: