Članovi Pozitivne Crne Gore dali krv - Vijesti.me
DOBROVOLJNI DAVAOCI

Članovi Pozitivne Crne Gore dali krv

Kako je saopšteno iz Inicijalnog odbora, to je samo prva u nizu akcija tog tipa koje Pozitivna Crna Gora planira

Darko Pajović
Darko Pajović (Foto: Privatni album)

Članovi inicijalnog odbora nove političke partije Pozitivna Crna Gora danas su dobrovoljno dali krv, kao doprinos akciji Daj krv-spasi život koju organizuju Zavod za transfuziji u Crveni krst.

"Deset članova partije je dalo krv, bilo nas je mnogo više, ali smo u komunikaciji sa nadležnima iz Zavoda zamoljeni da se rasporedimo pa da u narednim mjesecima ispunjavamo određene kvote«, kazao je kandidat za predsjednika te partije, Darko Pajović.

Kako je naveo, prema planu dogovorenom sa Zavodom, do kraja godine članovi te partije će svake prve sedmice u mjesecu davati krv, u Podgorici i drugim crnogorskim gradovima.

"Osnovni motiv je da pokažemo da solidarnost i briga, kao dva principa na kojima je izgrađena Crna Gora, danas zaslužuju mnogo veću vrijednost i mjesto u društvu", kazao je Pajović.

On je podsjetio da je dobrovoljno davanje krvi u Crnoj Gori ispod zadovoljavajućeg, oko 2,5 odsto, dok je u državama regiona od 4 do 5 odsto.

”To je nešto što nije dobro jer solidarnost i briga su uvijek postojali u crnogorsdkom društvu, a naša želja je da promovišemo te vrijednnosti prema ljudima kojima su neophodne, a to su i principi na kojima se zasniva partija”, rekao je on.

Pajović je pozvao sve društvene subjekte i građane da na taj način pomognu ugroženima.

On je kazao da je i ranije davao krv, ali po potrebi za prijatelje ili porodicu.

”Danas je prvi put da sam davalac anonimnom pacijentu i zato je zadovoljstvo još veće, a ako ovom porukom uspijemo da ubijedimo bar još jednog čovjeka da da krv ili pomognemo zdravlju bar jedne osobe, akcija je uspjela”, zaključio je on.