Čobeljić dobio podršku od međunarodnih sindikalnih organizacija

Čobeljić je prije nekoliko dana tužio državu Crnu Goru, Vladu, Ministarstvo odbrane (MO) i Vojsku zbog udaljavanja sa dužnosti
58 pregleda 0 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Luka Zeković
Nenad Čobeljić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.01.2012. 20:57h

Predsjednik Sindikalne organizacije Vojske (SOVCG) Nenad Čobeljić dobio je podršku od Međunarodne organizacije rada, Evropske organizacije vojnih udruženja (EUROMIL) i Evropske konfederacije sindikata koje su upoznate sa problemima koje Čobeljić trpi zbog svog sindikalnog angažmana.

Na sastanku Odbora EUROMIL-a koji je zakazan za 19. januar predsjednik te organizacije Emanuel Jakob će govoriti i o Čobeljićevoj situaciji, a, kako je naveo u pismu podrške, pokušaće da organizuju sastanke i razgovore sa stalnom delegacijom iz Crne Gore u Briselu i Strazburu.

"Održavamo kontakt sa EUROMIL-om, sa kojima imamo sporazum o saradnji i kod kojih je u toku proces prijema SOVCG. EUROMIL je dobro upoznat sa situacijom, s obzirom na to da su prije nekoliko mjeseci posjetili Crnu Goru i predstavnike Sindikata i Ministarstva odbrane i trenutno se bave ovim pitanjem. Oni će, kao i mi, pomno pratiti razvoj ovog problema", navodi se u pismu generalne sekretarke Evropske konfederacije sindikata Bernadet Segol.

Čobeljiću je početkom januara uručeno rješenje kojim je udaljen sa dužnosti na osnovu Zakona o VCG i saglasnosti admirala Dragana Samardžića

"Sa zabrinutošću smo ispratili navode o antisindikalnim aktivnostima protiv vaših članova", navodi se u pismu lidera Međunarodne organizacije rada (MOR) Marka Levina.

Levin je USS obavijestio da imaju mogućnost da, prema Statutu i pravilima MOR-a, u ime SOVCG podnesu zahtjev za tehničku saradnju, ekspertizu ili žalbu nadležnom organu MOR-a.

Čobeljić je prije nekoliko dana tužio državu Crnu Goru, Vladu, Ministarstvo odbrane (MO) i Vojsku zbog udaljavanja sa dužnosti. On je u tužbi naveo da je on još jedna žrtva diskriminacije zbog sindikalnog organizovanja i otvorene javne kritike, predlažući donošenje presude o obavezi njegovog vraćanja na raniju dužnost.

Njemu je prije desetak dana uručeno rješenje kojim je udaljen sa dužnosti na osnovu Zakona o VCG i saglasnosti admirala Dragana Samardžića. Rješenje o udaljenju sa dužnosti donio je ministar Boro Vučinić.

Disciplinski postupak koji se vodi protiv Čobeljića biće nastavljen 18. januara.

Bonus video: