CPC: Referendumom nije ukinut Aleksandrov akt

Premijer Milo Đukanović kazao je u petak da bi poništavanje odluka Podgoričke skupštine, iako moguće, imalo samo sibmolički značaj u ovom vremenu. „On ne bi mogao proizvesti nikakvo pravno, ili političko dejstvo, s obzirom da je to već obezbijeđeno kroz rezultate referenduma od prije osam godina“
99 pregleda 8 komentar(a)
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.12.2014. 19:49h

Mitropolija Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) pozvala je skupštinsku administraciju da njihovu inicijativu iz 2007. godine o ukidanju Aleksandrovog akta o ujedinjenu crkava stavi na dnevni red Skupštine i oglasi nevažećom.

Premijer Milo Đukanović kazao je u petak da bi poništavanje odluka Podgoričke skupštine, iako moguće, imalo samo sibmolički značaj u ovom vremenu. „On ne bi mogao proizvesti nikakvo pravno, ili političko dejstvo, s obzirom da je to već obezbijeđeno kroz rezultate referenduma od prije osam godina“. Potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC, Stevo Vučinić, kazao je da je Podgorička skupština zasjedala je od 26. do 29. novembra 1918. godine. „Sačinjavalii su je mahom poslanici koji nijesu razumijevali da beogradskim vlastodršcima jugoslovenska ideja služi kao instrument za dominaciju nad južnoslovenskim narodima“.

„Pa su umišljeni da Crnoj Gori čine dobro povjesnih razmjera izglasali aneksiju Crne Gore Srbiji. Vjerovali su da će im nova kraljevina respektovati žrtve date za spas srpske vojske 1914-15. godine i dobre namjere i namah riješiti crnogorsko siromaštvo koje je bilo biblijskih razmjera“, kazao je Vučinić. Odluka AVNOJ-a, kako je rekao, o poništenju akata kraljevine Jugoslavije počev od 1. decembra 1918. godine hronološki ne zahvata u odluke Podgoričke skupštine, donijete četiri dana prije, 26 novembra 1918. godine, i ne tiče se ni nje ni njenih odluka.

„Na referendumu od 21. maja 2006. godine nije odlučivano o posljedicama Podgoričke skupštine, nego o budućem statusu države. Sve njene pravne i političke posljedice su konzumirane i nije ih moguće poništiti, sem jedne. To su činjenice koje su postojale i postoje u prostoru i vremenu, proistekle iz trgovačkih, bračnih, nasljednih, ugovornih, privrednih i drugih poslova“, naveo je Vučinić.

Kako je rekao, ta jedna posljedica koju je moguće poništiti je Aleksandrov akt o ujedinjenju crkava od 17. jula 1920. godine koji nije bio predmet referenduma.

„Svojevremeno, 2007. godine, peticijom je zahtijevano da Skupština izglasa jednu rezoluciju i jednu odluku. Političkom rezolucijom da oglasi odluke podgoričke skupštine nelegalnim, nelegitimnim i nadasve štetnim. Jer su uzrokovale dva građanska rata i nanijele štete razmjera koje će istoričari utvrđivati u budućnosti“, kaže se u saopštenju.

Vučinić je rekao da bi se odlukom da poništi Aleksandrov akt o aneksiji Crnogorske Srpskoj crkvi i oglasi ga nevažećim na teritoriji Crne Gore utemeljio pravni osnov da se CPC-u vrati status domicilne crkve sa svim posljedicama, i istovremeno bi se odrekao ekskluzivni status SPC-u u zemlji sa svim posljedicama. „Ali administracija namjerno i organizovano opstrurira svaki akt koji je od koristi Crnogorskoj Crkvi i trudi se da naš ponižavajući položaj u ovoj zemlji još više pogorša. Zato, po ko zna koji put, pozivamo skupštinsku administraciju da našu inicijativu iz 2007. godine o ukidanju Aleksandrovog akta o ujedinjenu crkava stavi na dnevni red Skupštine i oglasi nevažećom“, kazao je Vučinić.

Bonus video: