CRBC tvrdi da im je dozvoljeno da vade šljunak iz Tare

Iz kineske kompanije nisu objasnili zašto rade noću i da li ugrožavaju riblji fond
6052 pregleda 15 komentar(a)
Detalj iz snimka
Detalj iz snimka

Iz kineske kompanije CRBC tvrde da imaju dozvolu za vađenje šljunka iz korita rijeke Tare.

“Vijestima” su saopštili da je riječ o regulaciji korita, u skladu sa Glavnim projektom auto-puta, i da su dozvolu dobili od Uprave za vode.

Nijesu odgovorili zašto šljunak vade noću i da li na taj način ugrožavaju riblji fond.

“Regulacioni radovi se uglavnom odnose na formiranje nasipa, a prilikom ove regulacije se odvozi rječni nanos, koji se dijelom koristi za osiguranje nasipa, a dijelom za nasipanje prilaznih puteva. Ovaj materijal se ne koristi u druge svrhe, a navedeni radovi izvode se u skladu sa zakonskim propisima”, tvrde iz kompanije.

To su saopštili nakon što su ih članovi Sportsko-ribolovnog kluba “Tara i Morača” optužili da noću vade šljunak iz Tare i na taj način mute vodu i ugrožavaju riblji fond, o čemu su “Vijesti” juče pisale.

Ribolovci su “Vijestima” dostavili snimak na kome se, kako tvrde, vidi da su šljunak vadili u srijedu, oko 23 sata.

Ribolovci su o svemu obavijestili inspektore za vodoprivredu i slatkovodno ribarstvo, kao i Komunalnu policiju.

Zbog navodnog uništenja ribljeg fonda, Sportsko-ribolovni klub “Tara i Morača” pokrenuo je i sudski spor, a poslije tri ročišta Privredni sud se oglasio nenadležnim, zbog čega je prdmet proslijedio Osnovnom sudu u Podgorici.

Prema izvještaju Prirodno-matematičkog fakulteta, u Tari 15 kilometara nizvodno od radilišta - nema živog svijeta.

Ribolovac Radosav Puletić kaže da je iskopavanje materijala počelo od mjesta Bijeli potok, dva i po kilometra nizvodno od Mateševa.

“Tako da možete da vidite da je korito rijeke devastirano. Ovo nema veze sa izgradnjom puta i ne nalazi se u zoni auto-puta. I odavde uzvodno korito je kompletno raskopano, odnesen je materijal i uništeno rječno korito”.

Ribolovac Milorad Bulatović tvrdi da se u rijeci skuplja talog nastao od čestica koje su dospjele u rijeku ispiranjem cistijerni sa betonom, blatom i drugim materijama koje se “izlivaju nemilice u Taru”.

“A onda kao posledicu imamo pomor ribe jer taj sitni materijal ulazu u škrge i one uginu”.

Bonus video: