Crna Gora će do 2021. dobiti registar pedofila

Osim registra pedofila, u naredne dvije godine, trebalo bi da bude formirana i nacionalna Dječija kuća za djecu žrtve nasilja
783 pregleda 3 komentar(a)
Djeca žrtve bi ubuduće trebalo da budu odvojena od počinilaca i u prostorijama policije i sudova: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Djeca žrtve bi ubuduće trebalo da budu odvojena od počinilaca i u prostorijama policije i sudova: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora bi do kraja 2021. trebalo da dobije registar pedofila, odnosno lica osuđenih za krivična djela protiv polne slobode učinjenih nad djecom. To je plan naveden u izvještaju o sprovođenju Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja, koji je objavljen nakon sjednice Vlade u četvrtak. Uspostavljanje registra pedofila prošle je godine iniciralo Udruženje “Roditelji”.

Osim registra pedofila, u naredne dvije godine, trebalo bi da bude formirana i nacionalna Dječija kuća za djecu žrtve nasilja, dodaje se u dokumentu. Kao jedan od izazova, navodi se i formiranje odjeljenja dječje i adolescentne psihijatrije, kao i razvijanje kvalitetnih usluga za rad sa počiniocima nasilja nad djecom.

Kao glavni cilj koji bi institucije trebalo da ispune do 2021, navodi da je neophodno “za svu djecu u Crnoj Gori omogućiti unaprijeđenu zaštitu od svih oblika nasilja, uključujući zanemarivanje i eksploataciju”.

U izvještaju se podsjeća da su u proteklom periodu, pored ostalog, u Predlog zakona o radu unijete izmjene u dijelu zabrane zapošljavanja u radu sa djecom lica osuđivanih za djela seksualnog iskorišćavanja i seksualne zloupotrebe djece.

Donijet je i novi Protokol o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a za potrebe nacionalne dječije telefonske linije, kao nove usluge, pri Dječijem domu u “Bijeloj” adaptirane su prostorije i nabavljena oprema. U dokumentu se podsjeća i da je u toku uspostavljanje usluge “Prihvatilište za zaštitu djece od nasilja u porodici”.

U naredne dvije godine trebalo bi da svaki policijski centar i odjeljenje bezbjednosti dobiju odvojene sobe za razgovor sa djecom, koje će biti odvojene od počinitelja i drugih lica.

Odvojene sobe su planirane i za sudove i tužilaštva, a za poseban način saslušanja već su savremeno opremljene dvije sudnice u Višem sudu u Podgorici. U izvještaju se dodaje i da Osnovni sud u Podgorici i Kotoru posjeduju posebnu prostoriju za saslušanje putem video-linka. U naredom periodu biće, kako se navodi u dokumentu, pored ostalog, neophodno finalizovati zakonski okvir, umrežiti aktivnosti pojedinih resora - usluge u okviru zdravstvene i dječije zaštite i timove centara za socijalni rad i stručne službe škola, kao i razviti nedostajuće službe i usluge, te osnažiti podršku porodici.

Bonus video: