"Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u NATO značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti"

Pojašnjeno je da je cilj konsultacija sagledavanje cjelokupnih odbrambenih sposobnosti NATO članica i stepena primjene preuzetih nacionalnih obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti
863 pregleda 1 komentar(a)
Učesnici odbrambenih bilateralnih konsultacija između Ministarstva odbrane i delegacije NATO-a., Foto: Ministarstvo odbrane
Učesnici odbrambenih bilateralnih konsultacija između Ministarstva odbrane i delegacije NATO-a., Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi značajno je unaprijedila odbrambene sposobnosti i time potvrdila status odgovornog i kredibilnog saveznika, poručeno je na odbrambenim bilateralnim konsultacijama crnogorske i NATO delegacije.

To je, kako su kazali, dio finalne faze četvorogodišnjeg ciklusa NATO procesa odbrambenog planiranja (NATO Defense Planning Process), koji je započet 2016. godine.

Pojašnjeno je da je cilj konsultacija sagledavanje cjelokupnih odbrambenih sposobnosti NATO članica i stepena primjene preuzetih nacionalnih obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti.

"Predstavljaju i polaznu osnovu za izradu izvještaja o odbrambenim sposobnostima država članica NATO, koji će biti usvojeni na sastanku ministara odbrane, u junu 2020. godine", kaže se u saopštenju.

Delegaciju NATO saveza predvodio je direktor NATO Direktorata za planiranje odbrane, Pol Severo, a na čelu delegacije Crne Gore bio je direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane u Ministarstvu odbrane, Ivica Ivanović.

"Zaključeno je da je Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi, u relativno kratkom periodu, značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti i time potvrdila status odgovornog i kredibilnog saveznika", kaže se u saopštenju.

Severo je pohvalio napore koje Crna Gora ulaže u dalje jačanje odbrambenih sposobnosti i stvaranje uslova za puni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Prema riječima Ivanovića, Ministarstvo odbrane ostaje snažno posvećeno modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema, i konstantno ulaže u jačanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore, odgovorno pristupajući ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti.

On je naglasio je da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviti da ulažu maksimalne napore kako bi dodatno unaprijedili odbrambene sposobnosti i kapacitete i time stvorili uslove za dosljedno ispunjavanje obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Bonus video: