Crnogorski srednjoškolci na svjetski poznatim koledžima

Dvogodišnje stipendije, za završavanje posljednje dvije godine srednje škole, biće dodijeljene u narednih 10 dana, a realizovaće se na koledžima u Italiji, BiH (Mostar) i u Hong Kongu
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 17:25h

Uspjeh u školi, odlično znanje engleskog jezika, kreativnost, komunikativnost, rad u humanitarnim organizacijama i malo sreće, pomoći će nekom od 23 crnogorska srednjoškolca, koje su predložila nastavnička vijeća škola, da dobiju četiri stipendije “Ujedinjenih svjetskih koledža”.

Dvogodišnje stipendije, za završavanje posljednje dvije godine srednje škole, biće dodijeljene u narednih deset dana, a realizovaće se na koledžima u Italiji (Duino), Bosni i Hercegovini (Mostar) i u Hong Kongu.

“Konkurencija je jaka, samo iz podgoričke gimnazije predloženo je pet najboljih učenika, koji su pored toga i svestrane ličnosti, a bave se i mnogim aktivnostima van škole”, kazala je učenica drugog razreda Gimnazije “Slobodan Škerović”, Anđela Mićanović, smatrajući da će biti teško dobiti stipendiju i nadajući se da će njeni odlični rezultati uroditi plodom.

Jedina kandidatkinja iz budvanske srednje škole “Danilo Kiš”, Katarina Jović, očekujući obavljanje petnaestominutnog intervjua sa članovima selekcione komisije, rekla je “Vijestima” da bi joj bilo draže da dobije stipendiju za Italiju ili Hong Kong, ali da ne bi marilo ni da ode u Mostar.

“Isti je sistem školovanja za sve stipendije, što je ipak najbitnije”, kazala je ona, dodajući da bi joj, ukoliko dobije stipendiju, najviše nedostajala njena porodica.

Nije važno gdje se ide, važno da postoji mogućnost usavršavanja

Kandidat rožajske Gimnazije “30. septembar”, Armin Korać, ne pravi razliku između mjesta odlaska i svejedno mu gdje će eventualno otići, dok god ima priliku da se usavršava.

“Nakon dobijene diplome, sigurno bih pokušao da upišem i neki od međunarodno priznatih prestižnih koledža”, kazao je Korać.

Bivša stipendistkinja i asistentkinja na Univerzitetu “Donja Gorica” Nela Milošević, član komisije za odabir kandidata, završila je Ujedinjeni svjetski koledž u Hong Kongu prije sedam godina, nakon čega je dobila stipendiju za studiranje matematike na “Vilijams” koledžu u Americi.

“Nevjerovatno iskustvo, to je okruženje u koje dolaze studenti iz više od 80 zemalja,gdje se između ostalog uči i toleranciji, druženju, a dobija se i vrijedna diploma, koja otvara vrata za druge stipendije za studiranje”, rekla je ona.

Obezbijeđeni i dodatni troškovi za stipendiste

Kako stipendije ne pokrivaju troškove puta i džeparca, direktor ZAMTES-a, Derviš Selhanović, naveo je da je zavod izdvojio preko 20.000 eura za ove troškove učenika.

“Uspjeli ste da se istaknete među hiljade drugih i svojim znanjem preporučili da se školujete na najprestižnijim koledžima”, rekao je on.

“Ujedinjeni svjetski koledži” su obrazovna organizacija koju čini 13 koledža širom svijeta sa nastavnim programom koji predstavlja pripremu za nastavak univerzitetskih studija, a sticanje diplome “Međunarodnog bakaloreata” omogućava učenicima dobijanje pune stipendije za najrenomiranije svjetske univerzitete.

Bonus video: