Crnogorsko društvo ekologa: Vatrogasci iznijeli smuka, ne šarku

Za razliku od odraslih jedinki, kako su kazali, mladunčad te vrste nemaju četiri pruge već tamne, crne tufne duž tijela
333 pregleda 3 komentar(a)
Šarka, Foto: Slavica Kosić
Šarka, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.07.2017. 10:01h

Zmija koju je ekipa za specijalne namjene juče iznijela na poziv S.M. sa Poda iznad Herceg Novog, nije šarka, već je u pitanju smuk, kazali su iz Crnogorskog društva ekologa.

Mediji su juče objavili da je na poziv građanina, ekipa za specijalne namjene izašla na teren i iz kuće, iznijela otrovnu zmiju šarku, te da se zmija sakrila iza ormana.

"Da ponovimo po ko zna koji put. Šarka u Crnoj Gori naseljava prostore iznad 1.200 metara nadmorske visine. Na crnogorskom primorju od otrovnih zmija živi samo poskok", navode iz Crnogorskog društva ekologa, dodajući da je u Novom bio u pitanju smuk.

"Vatrogasci su u Herceg Novom uhvatili mladunče četvoro-prugastog smuka (Elaphe quatuorlineata). Četvoroprugasti smuk nije opasna, otrovna zmija. To je vrsta mediteranskog smuka koji je kod nas najzastupljeniji na primorju i okolini Skadarskog jezera. Obično je dugačak oko metar i po, a može narasti i do tri metra", navode iz te NVO.

Za razliku od odraslih jedinki, kako su kazali, mladunčad te vrste nemaju četiri pruge već tamne, crne tufne duž tijela.

"Pojedince ove tufne asociraju na cik-cak šare otrovnih zmija, pa često ova vrsta biva poistovjećena sa šarkom", kažu iz Crnogorskog društva ekologa.

Bonus video: