Čuvari Bukovice: Zaustavili smo mašine, i obmane ćemo

Čuvari Bukovice tvrde da lokalna vlast širi priču da imaju tajnog finansijera koji ih plaća da stražare po cijeni od 20 eura dnevno i pozivaju nadležne da uklone bagere
3675 pregleda 5 komentar(a)
Vajs sa eko aktivistima na Bukovici, Foto: Jc Claveria/European Green Party
Vajs sa eko aktivistima na Bukovici, Foto: Jc Claveria/European Green Party

Čuvari Bukovice minulih dana susreću se sa novim problemima - pokušajem razdora spinovanjem da ih neko plaća da se bore za svoju rijeku.

To je za “Vijesti” ispričao jedan od njih, Mihailo Bulatović, koji je spin majstorima poručio da je cilj čuvara rijeke snažniji od svih primitivnih pokušaja onih koji žele da je unište.

“Nakon naše dugogodišnje legitimne borbe, stražarenja ispred mašina, protesta, slanja primjedbi, naišli smo na novi vid opstrukcije - pokušavaju da nas zavade, kako bi makar neko popustio i potpisao kapitulaciju. To se nikada neće dogoditi, jer nas je rijeka još više vezala jedne za druge i odlučni smo da istrajemo. Ružno je i primitivno ono što se posljednjih dana dešava u Šavniku - lokalna vlast širi priču da imamo tajnog finansijera koji nas je plaćao da stražarimo ispred mašina i to 20 eura za one koji ostaju po danu, a deset više za one koji su noćili pored mašina. To je ogavna laž koju plasiraju oni koji ništa ne rade osim iz interesa, pa samim tim ni ne shvataju da mi ono od čega živimo branimo srcem”, rekao je Bulatović.

Dodao je da su otkrili odakle početak takve priče:

“Navodno nijesu plaćali stražara koji je čuvao mašine i onda kada se on požalio, priča se preokrenula onako kako njima odgovara. Svakako, nisu ništa postigli, osim što su nas podsjetili na to sa kim se borimo. Strpljenje nam je pri kraju i moraju skloniti mašine da bi znali da je problem riješen onako kako mi želimo. S obzirom na to da su prekršili sva moguća pravila i procedure, počev od izdavanja koncesija pa do početka pripremnih radova, očekujemo da ministarka ekonomije Dragica Sekulić bude uz građane, a ne pojedince, jer je više od 90 odsto lokalnog stanovništva protiv izgradnje. Ako ne vjeruju, neka dođu pa ćemo skupa obići svako domaćinstvo, od kuće do kuće. Ipak, kakvo god rješenje da bude, mi rijeku nećemo dati”, poručio je Bulatović.

Čuvari Bukovice mjesec dana su, do sredine juna, stražarili ispred mašina konzorcijuma “Hydra MNE” koji je na toj rijeci, nakon dobijene koncesije, počeo izgradnju dvije male hidroelektrane (mHE).

Danonoćna straža ukinuta je nakon što ih je posjetila ministarske ekonomije, koja je naredila da se sve aktivnosti oko gradnje mHE na Bukovici prekinu do konačne odluke Vlade i zamolila Bukovičane da prekinu sa protestima.

U Šavnik je došla tek nakon što su čuvari Bukovice najavili radikalizaciju protesta.

Prije toga, prvi čovjek Opštine Mijomir Vujačić odbijao je da posjeti čuvare rijeke, tvrdeći da ne ide tamo gdje je politika.

Bukovičane je minulog vikenda posjetio briselski parlamentarac i visoki funkcioner evropskih Zelenih Tomas Vajs, koji je sa te rijeke poručio da se ona mora sačuvati i da podržava proteste za njen spas.

Konzorcijum “Hydra MNE” koji je na 27 godina dobio koncesije na vode Bukovice, u vlasništvu je Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Bonus video: