CŽP: U više marketa se ne primjenjuju propisane mjere zaštite

"Zaposlene na kasama u više prodajnih lanaca ne nose rukavice, nemaju zaštitne maske, a nije obezbijeđeno ni ograničavanje broja kupaca u odnosu na površinu prodajnog objekta..."
4326 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Mjere zaštite građana od koronavirusa u više prodajnih objekata robe široke potrošnje se ne primjenjuju u potpunosti i na način kako je to propisano Naredbom Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, objavljenom u Službenom listu Crne Gore 15. marta, saopšteno je iz Centra za ženska prava.

"Sa zabrinutošću upozoravamo da zaposlene na kasama u više prodajnih lanaca ne nose rukavice, nemaju zaštitne maske, a nije obezbijeđeno ni ograničavanje broja kupaca u odnosu na površinu prodajnog objekta, tako da na deset kvadratnih metara površine prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač, kao ni obaveza odgovornih lica u trgovinskim objektima da obezbijede/označe rastojanje od najmanje dva metra između lica koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i sektorima u kojima se roba uslužuje od strane zaposlenih lica u prodajnom objektu. Ovakvo poslovno ponašanje ugrožava prvenstveno zdravlje Vaših zaposlenih - većinom žena, a potom i opšte zdravlje stanovništva", navodi se u saopštenju Centra.

Podsjećaju da nepostupanje po navedenoj Naredbi podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa čl. 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore.

"Tražimo da društveno odgovornim ponašanjem obezbijedite zaštitu svojih zaposlenih, građanki i građana i doprinesete borbi protiv globalne pandemije", zaključuje se u saopštenju Centra za ženska prava.

Bonus video: