Đalovića pećina biće osvijetljena

Preduzeće koje će graditi dalekovod Nedakusi - Bistrica uskoro će biti poznato
1052 pregleda 0 komentar(a)
Prvi speleolozi ušli 1987. - Đalovića pećina, Foto: Luka Bošković
Prvi speleolozi ušli 1987. - Đalovića pećina, Foto: Luka Bošković

Đalovića pećina uskoro će biti osvijetljena, a preduzeće koje će graditi elektroenergetsku infrastrukturu - dalekovod Nedakusi - Bistrica i trafo-stanicu u Opštini Bijelo Polje, biće odabrano narednih dana.

To je „Vijestima“ saopšteno iz Uprave javnih radova, koja je raspisala tender za odabir izvođača, koji je procijenjen na 700.000 eura.

„Očekujemo da ćemo već narednih dana donijeti odluku o najpovoljnijoj ponudi”, naveli su iz Uprave dodajući da će Vlada Crne Gore u projekat valorizacije Đalovića pećine iz kapitalnog budžeta izdvojiti 3,45 miliona eura.

“Koji će biti usmjereni na raspisivanje konkursa, izradu i reviziju tehničke dokumentacije, troškove eksproprijacije, izvođenje radova na izgradnji žičara, ski- staza, baznih stanica sa pratećim objektima, centra za posjetioce, elektrenergetsku, saobraćajnu, komunalnu i drugu infrastrukturu, kao i za nabavku opreme i mehanizacije neophodne za stavljanje ski-centra u funkciju. Kompletan postupak javnih nabavki, pripreme i uvođenja izvođača u posao sprovodi Uprava javnih radova”.

U toku je, kako navode, rekonstrukcija pristupnog puta Bistrica – manastir Podvrh, u vrijednosti od 3,2 miliona eura, koja je na dijelu dionice u završnoj fazi, a kompletiranje radova planirano je na proljeće.

“U cilju izgradnje turističke staze kroz Đalovića klisuru, od manastira Podvrh do ulaza u pećinu nad ‘Vražjim firovima’, u toku je usaglašavanje idejnog rješenja, kao i izbor revidenta.

Projektom je predviđena i izgradnja žičare u dužini oko 1,7 kilometara, kapaciteta 75 osoba na sat, ukupne vrijednosti 3,888 miliona eura. Završen je idejni projekat, a sada predstoji izrada glavnog projekta”, saopštili su iz Uprave.

Izrada glavnog projekta uređenja unutrašnjosti pećine sa objektima na ulaznom platou, takođe jew kako su kazali u toku, a pripremljena je i dokumentacija za projektovanje centra za posjetioce.

“Turistička valorizacija Đalovića pećine predstavlja veoma kompleksan i u građevinskom smislu zahtjevan poduhvat, koji iziskuje maksimalnu posvećenost Uprave javnih radova i svih drugih učesnika. U Vladi Crne Gore je prepoznata kao izuzetno značajan segment razvoja sjevera države. Realizacijom tog projekta, čija je vrijednost procijenjena na oko 18 miliona eura, steći će se uslovi kako za unapređenje turističke ponude, tako i za otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje kvaliteta života građana na tom području”.

Netaknuta priroda i spomenik prirode

Pećina nad Vražjim firovima je najveća i najljepša pećina u Crnoj Gori, a nalazi se u Đalovića klisuri, netaknutoj prirodi, koja je zbog svojih osobinosti proglašena spomenikom prirode.

Od do sada istraženih dvadesetak kilometara, turistima će biti na raspolaganju nešto manje od kilometra, ali ta dionica spada u najtraktivnije dijelove pećine.

Za Đalovića pećinu znalo se odavno, ali su prvi speleolozi u nju ušli 1987. godine.

Studijom je predloženo da uređeni turistički dio bude nešto preko 814 metara sa devet dvorana i deset platoa za posjetioce.

Bonus video: