Damjanović: Crna Gora će prva u regionu usvojiti pametnu specijalizaciju - Vijesti.me

Damjanović: Crna Gora će prva u regionu usvojiti pametnu specijalizaciju

Damjanović
Damjanović (Foto: PR Centar)

Crna Gora biće prva država u regionu koja će usvojiti proces pametne specijalizacije, koji implementiraju Ministarstvo nauke Crne Gore i Udruženi istraživački centar Evropske komisije, a koji će omogućiti intenzivnu tranziciju ka ekonomiji znanja, privlačenje EU fondova i usmjeravanje javnih i privatnih investicija.

To je, na Međunarodnoj radionici posvećenoj procesu pametne specijalizacije poručila ministarka nauke, Sanja Damjanović, navodeći je da je projekat pametne specijalizacije dio Višegodišnjeg akcionog plana za države Zapadnog Balkana, koji je bitan za sve ekonomije regiona, prenosi PR Centar.

Međunarodna radionica posvećena procesu pametne specijalizacije
Međunarodna radionica posvećena procesu pametne specijalizacije(Foto: PR Centar)

"Ulaskom u ovaj izazovan proces početkom 2017. godine, u saradnji sa nekoliko ministarstava, imali smo kontinuiranu podršku Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije", rekla je Damjanović.

Ona je kazala da je to ministarstvo je u proteklih 18 mjeseci realizovalo brojne aktivnosti u postupku definisanja smjernica Strategije pametne specijalizacije 2018-2024, u kojem je, kako je navela, participiralo oko 300 predstavnika državnih institucija, privredne i naučne zajednice i civilnog društva.

"Rezultat takvog sveobuhvatnog pristupa je identifikacija prioritetnih oblasti razvoja baziranog na nauci i inovacijama, a to su- obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, novi materijali i održive tehnologije, održivi i zdravstveni turizam i Informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalna platforma", pojasnila je Damjanović.

Međunarodna radionica posvećena procesu pametne specijalizacije
Međunarodna radionica posvećena procesu pametne specijalizacije(Foto: PR Centar)

Ona je kazala da međunarodna i regionalna saradnja može doprinijeti boljim rezultatima u implementaciji stretegije pametne specijalizacije.

"Pred nama je izazovan put, ali vjerujem da Zapadni Balkan može napraviti efikasnu tranziciju ka ekonomiji znanja, obzirom da je region u prošlosti doživio intezivan tehnološki razvoj i napravio značajna naučna dostignuća", rekla je Damjanović.

Zamjenica generalnog direktora Udruženog istraživačkog centra Evropske komisija, Čarlina Vičeva, kazala je da je proces pamentne specijalizacije komplikovan proces koji je implementiran u državama koje su članice Evropske unije.

Čarlina Vičeva
Vičeva(Foto: PR Centar)

"Crna Gora je prepoznala potencijal pametne specijalizacije, koja se zasniva na znanju, tehologijama i inovacijama, za svoj budući razvoj. Ulaskom u taj izazovni proces početkom 2017., u saradnji sa nekoliko ministarstava. Jedan od načina da se motivišu države, u kojima je u toku proces evropskih integracija, je da ovaj koncept koji je zastupljen u EU, primijenimo i u tim državama koje se pripremaju za ulazak. Pametna specijalizacija obezbjeđuje ekonomsku transformaciju i ekonomiju zasnovanu na znanju“, poručila je Vičeva.

Ona je kazala da Evropa ima visoko profilisan socijalni model, koji članicama EU ne pruža mogućnost da se nadmeće na svjetskom tržištu na osnovu cijena ili jeftine radne snage.

Međunarodna radionica posvećena procesu pametne specijalizacije
Međunarodna radionica posvećena procesu pametne specijalizacije(Foto: PR Centar)

"To nije održiv način za kompetenciju na svjetskom tržištu. Jedini način da postanemo konkurentni na tržištu jeste da zasnujemo naše kompetencije na inovacijama, novim rješenjima i proizvodima, koristeći sve što je nauka, postigla kako bi postigli ekonomsku transformaciju. Zato se moramo fokusirati na investiranje, istraživanja i razvoj", istakla je Vičeva.

Ona je rekla da je saradnja regiona od izuzetnog značaja i da je neophodno da se sve strateške smjernice zasnivaju na saradnji.

Šef Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, istakao je da je projekat pametne specijalizacije važna inicijativa za Crnu Goru, kao i za region Zapadnog Balkana, jer će se tim projektom, kako je istakao, unaprijediti istraživačke inovacije i omogućiti nova radna mjesta.

Aivo Orav
Orav(Foto: PR Centar)

"Ekonomsko upravljanje je jedan od tri ključna stuba za proširenje strategije i prirodno je da i EU i Crna Gora smatraju to prioritetom Zapadnog Balkana. Strukturalne reforme su potrebne kako bi države privukle što veći broj domaćih i stranih investicija", naveo je Orav.

On je istakao da je svrha projekta pametne specijalizacije da ojača planiranje inovativnih politike kako bi države mogle podstaći ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

"Ovo je nešto od čega sve ekonomije država Zapadnog Balkana mogu imati koristi. Zahvaljujući napornom radu svih država u regionu, inovacija je sada u srcu političkih agendi na Zapadnom Balkanu", poručio je Orav.


Vidi sve komentare