Damjanović uručila nagrade gimnazijacima iz Rožaja

Oni su došli na ideju da u svemir pošalju pramen farbane i nefarbane kose, dajući hipotezu koja se odnosila na to da će se farbana kosa pretvoriti u prašinu, a nefarbana bi samo promijenila molekularnu strukturu kose ukazujući na štetnost radijacije i UV zraka
1399 pregleda 0 komentar(a)
Sinoć na otvaranju manifestacije "Dani nauke", Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Sinoć na otvaranju manifestacije "Dani nauke", Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Ministarska nauke Sanja Damjanović uručila je danas učenicima Gimnazije „30. septembar“ iz Rožaja novčane nagrade za njihov eksperiment.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, profesorica Mirsada Šabotić i njeni učenici Zahir Šabotić, Almira Ljaić, Aiša Kalač, Almin Nurković i Idria Adrović unijeli su nesvakidašnju inovaciju u crnogorsko obrazovanje, i prvi put u istoriji Crne Gore povezali problem na Zemlji sa problemom u svemiru.

„Oni su dizajnirali eksperiment koji je stao u kocku 4cm x 4cm x 4cm koja je lansirana u svemir putem naučnog balona uz podršku NASE iz Novog Meksika“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, oni su došli na ideju da u svemir pošalju pramen farbane i nefarbane kose, dajući hipotezu koja se odnosila na to da će se farbana kosa pretvoriti u prašinu, a nefarbana bi samo promijenila molekularnu strukturu kose ukazujući na štetnost radijacije i UV zraka.

„Kocka se vratila iz svemira u sjedište NASE i uskoro će stići u Crnu Goru kada će se po otvaranju znati opravdanost postavljene hipoteze koja će u svakom slučaju potvrditi uspješnost ovog eksperimenta“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da je Dvorac Petrovića na Kruševcu danas bio obogaćen programskim sadržajima čija realizacije je počela drugog dana festivala Otvoreni dani nauke.

Park je, kako su kazali, bio pun mladih radoznalaca koji su posjetili štandove i od stručnih lica dobili korisne informacije, a nakon toga prisupili i praktičnom dijelu.

„Jedan od takvih programa je i „Sve boje Crne Gore - bojenje vune biljnim bojama II“, gdje je Violeta Vukosavljević, ispred Javne ustanove Muzeji i galerije Nikšić objasnila da su djeca imala prilike da se bolje upoznaju sa vunom, načinima tkanja, kao i bojenja vune prirodnim bojama“, kaže se u saopštenju.

Pored tog programa, posjetiocima je približen značaj obnovljivih izvora energije i svega onoga što priroda nudi, a imali su priliku da naprave svoju igricu, da se druže sa robotima ali i da uživaju u virtuelnoj stvarnosti.

Ranije danas Damjanović je otvorila devetu regionalnu IT manifestaciju “Fabrika znanja”, na Univerzitetu Donja Gorica, koja se takođe održava u okviru festivala Otvoreni dani nauke.

Bonus video: