Maraš: Podsticanje medijskog pluralizma više izgleda kao podrška prorežimskim medijima

"Kad pogledate podatke o gledanosti i povjerenju, vidjećete da televizija 'Vijesti' ima mnogo veću gledanost nego RTCG", istakao je Maraš
885 pregleda 0 komentar(a)
Okrugli sto o Nacrtu Zakona o medijima, Foto: Borko Ždero
Okrugli sto o Nacrtu Zakona o medijima, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 22.02.2019. 11:41h

Direktor regionalne medijske asocijacije Jugoistočne Evrope (Maje) i predstavnik medijske grupe "Vijesti", Vuk Maraš je istakao da je problematično što podsticanje medijskog pluralizma više izgleda kao podrška prorežimskim medijima.

To je pojasnio time da bi se postojećim rješenjem, za sve komercijalne nacionalne i lokalne emitere u Crnoj Gori izdvojilo deset puta manje novca koliko se godišnje iz Budžeta izdvaja za RTCG.

"Kad pogledate podatke o gledanosti i povjerenju, vidjećete da televizija 'Vijesti' ima mnogo veću gledanost nego RTCG", istakao je Maraš na okruglom stolu o Nacrtu Zakona o medijima, koje organizuje Ministarstvo kulture Crne Gore u saradnji sa misijom OEBS i OSCE.

On je ocijenio problematičnim i to što je predviđeno da samoregulaciju finansira država.

"Postoji mogućnost da se prema sadašnjem rješenju da se finansiraju razni pamfleti, odnosno mediji koji nemaju ni impresum, ne zna se ko su im urednici, odnosno fantomski mediji, a koji ne rade posao profesionalno, žmure na jedno oko, dovode u zabludu", istakao je Maraš.

On je pojasnio da i dosadašnja praksa ide u prilog toj tvrdnji i i istakao da je vrlo opasna stvar što se pominje izuzetak u slučaju otkrivanja izvora.

"Mi nemamo institucije, koje rade svoj posao, imali smo slučaj poslanika, koji je stavljen u zatvor, zato jer nije otkrio svoj izvor. To će se desiti novinarima ako ne otkriju ko su izvori. Ipak "Vijesti" po cijenu bilo čega izvore neće otkrivati", poručio je Maraš.

Generalna sekretarka društva profesionalnin novinara Crne Gore Mila Radulović je apelovala da se u Zakon o medijima ne uvrsti odredba o otkrivanju izvora, a to potkrijepila i lošim iskustvom.

Ona je pojasnila da bi se to moglo zloupotrijebiti pred sudovima, ako se ta odredba uvrsti u Zakon.

Šefica misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori Mariz Davije poručila je da su slobodni i nezavisni mediji kamen temeljac svakog demokratskog društva.

"Novinari moraju biti u stanju da rade u sigurnom okruženju, zaštićeni zakonskim okvirom koji štiti njihova prava da objektivno izvještavanju, bez straha od posljedica", kazala je Davije.

Istakla je da je veoma zadovoljna što se Crna Gora obavezala da će pratiti najbolje prakse i uskladiti svoje zakonodavstvo sa evropskom pravnom tekovinom.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je Nacrtom predviđeno da glavni urednici, urednici pojedinih rubrika i novinari nijesu u obavezi da otkriju izvor informacija, osim u iznimnim slučajevima.

Davije je kazala da će Zakon o medijima regulisati osnovne principe slobode medija, koncept i osnivanje medija, zaštitu medijskog pluralizma, prava, obaveze i odgovornost u informisanju i pravila u distribuciji.

Bonus video: