Dekoviću opet uslovna robija

Pridružujem se krivičnom gonjenju i tražim odštetni zahtjev od jedancent, zbog nespremnosti Dekovića da prizna počinjeno djelo, kazao je juče u sudu novinar “Vijesti” Siniša Luković
4 komentar(a)
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Zvonimir Deković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.03.2016. 18:01h

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV) i član Predsjedništva Hrvatske građanske inicijative Zvonimir Deković ponovo je juče osuđen na mjesec dana zatvora, uslovno na godinu, zbog prijetnji i napada na novinara “Vijesti” Sinišu Lukovića.

Presudu je izrekla sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Momirka Tešić, koja je Dekovića na isti način kaznila i u prvostepenom postupku, u junu prošle godine.

Deković se žalio podgoričkom Višem sudu koji je u međuvremenu ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio sutkinji Tešić na ponovno odlučivanje.

Osnovni državni tužilac u Kotoru Jovanka Čizmović Dekoviću je stavila na teret da je izvršio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti“, sa čime se juče na ponovljenom suđenju, nakon saslušanja aktera incidenta i svjedoka, složila i sutkinja Tešić.

Ona je saopštila da je “dokazano da je Deković izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret“ i visokog funkcionera HGI osudila na uslovnu kaznu zatvora od 30 dana.

Po Krivičnom zakoniku, za krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti“ može se izreći novčana, ili kazna zatvora u trajanju do godinu dana.

Deković je i juče negirao da je prijetio novinaru, a njegov advokat Dragan Marković zatražio je oslobađajuću presudu.

Marković je tvrdio da nema dovoljno dokaza da je Deković počinio djelo i da u takvim slučajevima “sud uvijek treba da stane na stranu optuženog”.

Deković je 27. januara 2015. verbalno napao Lukovića i prijetio mu batinama, zbog teksta koji je novinar tog dana objavio u “Vijestima“.

Luković tvrdi da ga je zaustavio dok je automobilom prolazio ulicom u Donjoj Lastvi, poručivši da je “sa današnjim tekstom prekardašio” i da će ga “zapamtiti”.

Luković je prijavio Dekovića policiji, koja je procesuirala slučaj državnom tužilaštvu kao napad na poslenika javne riječi.

Luković je prijavi naveo da mu je Deković zaprijetio: “Negdje ću te dohvatiti u neki ćošak i sve kosti ću ti slomiti, zapamtićeš ti mene, prebiću te”, psujući mu i majku.

Deković se nalazi na izbornoj listi HGI kao jedan od kandidata za odbornika u SO Tivat na predstojećim lokalnim izborima.

Bonus video: