Demokrate Bar: Odbornik Đokić o trošku građana Bara ugovorio posao za svoju firmu

"Kako je moguće da Opština Bar u svom vlasništvu nema obezbijeđen magacinski prostor u kojem bi besplatno, napominjemo besplatno, skladištila ovu nerealizovanu investiciju?"
2586 pregleda 5 komentar(a)
Demokrate Bar, Foto: Demorkate
Demokrate Bar, Foto: Demorkate
Ažurirano: 13.05.2019. 10:42h

Klub odbornika Demokrata u SO Bar saopštio je da se zabavno - turistički voz panoramskog izgleda po ugledu na nekadašnjeg "Ćira” nalazi u zatvorenom prostoru skladišta kompanije "Đokić Group".

"Neracionalno ophođenje prema sredstvima iz budžeta nije novina za opštinu koja je tokom proteklih godina iznjedrila veliki broj opštinskih rukovodilaca koji su nedomaćinski raspolagali opštinskom imovinom. Prethodno rukovodstvo Turističke organizacije Bar, na čelu sa Nedom Ivanović, krajem 2017. godine započelo je realizaciju novog projekta i prema Planu javnih nabavki raspisalo tender za nabavku zabavno - turističkog voza panoramskog izgleda po ugledu na nekadašnjeg ,,Ćira”, kao i rekonstrukciju starog željezničkog depoa u Boljevićima u ukupnom iznosu od 110.500,00 eura. U skladu sa tim, sklopljen je i ugovor o nabavci voza, koji je avgusta 2018. godine i isporučen Opštini Bar", saopšteno je.

Iz barskog kluba odbornika rečeno je da iako je bilo planirano da saobraća trasom starog "Ćira“, a tokom 2018. godine i "naročito izborne kampanje ,,na sva zvona" predstavljan kao veliki turistički poduhvat, odnosno projekat, u Virpazaru se ovaj voz zadržao samo toliko da radnik šlep službe, koja ga je transportovala do Bara, u ovom turističkom mjestu popije kafu."

"Od tada pa sve do danas gubi mu se svaki trag. Veliko i opravdano nezadovoljstvo mještana Crmnice, koji su u iščekivanju realizacije projekta od direktora Turističke organizacije dobili odgovor, kao inače i cjelokupna javnost, da neophodne dozvole nisu još uvjek pribavljene, te da vozić ove godine gotovo sigurno neće saobraćati, navelo nas je da malo više istražimo mjesto njegovog, za sada stalnog boravka. U skladu sa tim, a na osnovu slobodnog pristupa informacijama, zatražili smo informacije od Turističke organizacije o tome gdje se gore pomenuti voz trenutno nalazi i da li se možda izdvaja neka naknada za njegovo skladištenje. U odgovoru Turističke organizacije Bar dobili smo informaciju da je voz smješten u zatvorenom prostoru skladišta kompanije ,Đokić Group" d.o.o; koje je na drugom kraju barske opštine u naselju Zaljevo, i da se za njegov smještaj izdvaja 163,35 eura na mjesečnom nivou, a o čemu nam uredno dostavljaju i kopiju fakture. Takođe, iz Turističke organizacije istovremeno saopštavaju da podatke o vlasniku skladišta nemaju", navodi se u saopštenju.

Na osnovu ovih dobijenih podatka nameće se i nekoliko pitanja.

"Kako je moguće da Opština Bar u svom vlasništvu nema obezbijeđen magacinski prostor u kojem bi besplatno, napominjemo besplatno, skladištila ovu nerealizovanu investiciju? Drugo, kako je moguće da u Turističkoj organizaciji nijesu imali informaciju o vlasniku, tj. da je vlasnik niko drugi do odbornik SD-a u lokalnom parlamentu, gospodin Osman Đokić, kao i da li u Turustičkoj organizaciji smatraju da je sukob interesa očigledan ako se uzme u obzir da je vlasnik firme, odnosno skladišta odbornik SD-a, čija će familija na osnovu ove nerealizovane investicije prihodovati skoro 2.000 eura za godinu dana? Naglašavamo da je Đokić u vrijeme dok je planiran i započet projekat tokom 2017. godine bio u izvršnom odboru Turističke organizacije Bar, odnosno bio njegov član, pa je samim tim njegova povezanost sa projektom izrazito velika, a mogući sukob interesa dodatno pojačan, a samim tim i potreba za reagovanjem nadležnih organa. S obzirom na to da su iznijete nesporne činjenice, ono što je očekivano i šta zahtjevamo jeste da odbornik SD-a odmah podnese ostavku na odborničku funkciju, a aktuelni direktor Turističke organizacije pruži odgovor, prije svega mještanima Virpazara, po kojem osnovu, kako i zbog čega je omogućio prihod odborniku SD-a tako što je baš na njegovom imanju u naselju Zaljevo "posadio" voz namijenjen Virpazaru, a istovremeno građanima Bara olakšao budžet za 163,35 eura na mjesečnom nivou? Nažalost, izgleda da je ovo samo još jedan školski primjer ,,uhlebljenja" ljudi iz vlasti i pravljenja tzv. kombinacija u svakom mogućem poslu, pa i ovom nerealizovanom, koji umjesto da stvara profit građane svakog mjeseca košta 163,35 eura", zakljlučeno je u saopštenju barskog kluba odbornika.

Bonus video: