Djeca čekaju da se nadležni dogovore

Zaposleni tvrde i da ih pozivaju da se vrate u opštinu u kojoj rade, ali da im prevoz nije obezbijeđen, javni prevoz ne funkcioniše, pa su u problemu oni koji nemaju sopstvene automobile
13954 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović

Brojni roditelji djece uzrasta do 11 godina žale se da im poslodavci traže da se vrate na posao ili im plaćeno odsustvo zamjenjuju godišnjim odmorom, dok iz Vlade još nemaju odgovor da li je to dozvoljeno po zakonu.

Zaposleni tvrde i da ih pozivaju da se vrate u opštinu u kojoj rade, ali da im prevoz nije obezbijeđen, javni prevoz ne funkcioniše, pa su u problemu oni koji nemaju sopstvene automobile.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić juče je kazala da je Unija slobodnih sindikata (USS) dostavila Nacionalnom koordinacionom tijelu upit u vezi sa činjenicom da brojni poslodavci vrijeme provedeno na godišnjem odsustvu računaju kao godišnji odmor.

Dragica Sekulić
Sekulić(Foto: Boris Pejović)

Taj upit, pojasnila je, proslijedili su glavnoj inspektorki rada i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kako bi od njih dobili tumačenje Zakona o radu po tom pitanju.

Iz Ministarstva rada “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje da li poslodavci krše propise tražeći od zaposlenih da umjesto plaćenog odusustva koriste odmore, ali ni da li uopšte postoji pravni osnov koji to omogućava.

“Pratimo razvoj događaja u odnosu na ovo pitanje. Iako to nije naša nadležnost, svakako smo za to pitanje zainteresovani iz mnogo razloga”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Taj resor je inicirao mjeru plaćenog odustva za roditelje, što su obrazložili činjenicom da vrtići i škole ne rade, a da djeci uzrasta do 11 godina mora biti obezbijeđena njega i pomoć tokom učenja od kuće.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša juče je, odgovarajući na pitanja kada će početi sa radom vrtići jer su brojni roditelji prinuđeni da se vrate na posao, kazao da redovno procjenjuju epidemiološku situaciju ali još nije vrijeme za to.

Boban Mugoša
Mugoša(Foto: Boris Pejović)

“Čim se stvore uslovi, to će biti mjera koju ćemo preporučiti, jer znamo da predstavlja problem roditeljima koji rade u istim smjenama”, kazao je Mugoša.

Taksisti malo rade, u kozmetičkim salonima rad uobičajen

Kozmetički salon
U kozmetičkim salonima se pridržavaju mjera(Foto: Savo Prelević)

Od juče je, nakon mjesec i po, ponovo omogućen rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rentakar usluga, muzeja i galerija.

Omogućen je rad i gradskog taksi prevoza, lokalnog javnog gradskog prevoza u opštinama gdje nema slučajeva zaraze koronavirusom, kao i odlazak građana u kuće/vikendice i na porodična poljoprivredna gazdinstva.

Taksista
Taksisti juče nisu imali mnogo posla(Foto: Savo Prelević)

U kozmetičkom salonu “No limit” u Podgorici situacija je juče bila skoro pa uobičajena. Kazali su da su tretmani zakazivani kao i ranije, preko telefona i društvenih mreža. Tvrde da nije bilo gužve, imali su razmak između termina, a vodilo se računa o fizičkoj distanci.

“Nošenje maski i rukavica se inače podrazumijeva u našem poslu. Nosili smo ih i ranije, samo što su sada skuplje”, kazala je jedna od zaposlenih “Vijestima”.

U salonu su imali dovoljno sredstava za dezinfekciju površina, rekvizita za rad, kao i gelove za dezinfekciju ruku na ulazu. Rekli su da je najveće interesovanje juče bilo za sređivanje noktiju, kao i obrva.

Manikir
Najviše interesovanja za maniki(Foto: Savo Prelević)

Taksista Mirko Ajković “Vijestima” je kazao da juče nije bilo mnogo posla, a od 10 do 14 sati imao je samo tri vožnje. Odgovorio je da se stranke pridržavaju propisanih mjera, u vozilo ulaze sa maskom i sjedaju na zadnje sjedište. Kazao je da je poslodavac obezbijedio maske, rukavice i sredstvo za dezinfekciju ruku i površina. “Do kraja maja sigurno neće biti mnogo posla”, rekao je Ajković.

Govoreći o primjeni mjera, Sekulić je juče kazala da su pratili šta se dešava na terenu.

Mjere se, kako je kazala, u velikoj mjeri poštuju.

„Ali isto tako ima određenih slučajeva i primjera da se mjere ne poštuju u punom kapacitetu“, rekla je Sekulićeva i dodala da su inspekcije i komunalna policija na terenu i da ukazuju na nepravilnosti.

Ona je navela da je Call centar u Privrednoj komori u punom kapacitetu aktivan i pozvala je sve koji imaju neke nejasnoće da se jave na taj broj kako bi dobili uputstva za dalje.

Istražuju slučaj iz Bijelog Polja

Od novog koronavirusa juče su se oporavile još četiri osobe, dok je virus potvrđen kod jedne osobe iz Bijelog Polja.

Mugoša je kazao da je slučaj u Bijelom Polju otkriven prilikom rutinskog testiranja, u sklopu širokog skrininga nad ovim oboljenjem i da osoba nije imala nikakve simptome. Rekao je da se slučaj ispituje, niko od kontakata nema simptome, kao i da će se ovih dana sigurno znati više. Mugoša je istakao da su svi kontakti pod nadzorom.

“Uvijek imamo u vidu da su testovi - testovi i sa dozom rezerve se moraju uzimati. Moguće je da je došlo do graničnog testa, a mi uvijek radije u tim situacijama uzmemo da je pozitivan ne negativan”, kazao je Mugoša.

On je saopštio da su od juče ujutru do popodne analizirana 143 uzorka i nije bilo slučajeva infekcije novim koronavirusom. Kazao je da oporavljenih trenutno 62, da je situacija stabilna i pod kontrolom, a polako se uvode mjere kojima se vraćamo normali.

“Molim da se popuštanje mjera ne shvati kao da nema opasnosti”, istakao je.

Mugoša je rekao i da je puno opština bilo čisto, odnosno bez oboljelih od kovida-19, jer se na vrijeme djelovalo sa mjerom zabrane međugradskog saobraćaja.

Odgovorio je da rizik od širenja infekcije uvijek postoji, ali ako bude nizak, moguće je da će međugradski saobraćaj da bude dozvoljen i 18. maja. Zasada, kako je pojasnio, ne razmišljaju o tome.

Državne subvencije za plate

Zaposlenima, koje su poslodavci prijavili za državne subvencije u prethodna dva i po dana i ispunili kriterijume, juče je iz budžeta isplaćeno 1,9 miliona eura u bruto iznosu, objavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Radi se o 1.612 preduzeća i 6.651 zaposlenom.

Juče do 16 sati dobili su još 1,5 hiljada novih zahtjeva za još šest hiljada zaposlenih, od kojih je odobreno više od 90 odsto. Novac će biti isplaćen danas.

Od sinoć funkcioniše i poseban dio aplikacije za prijavu preduzetnika koji nemaju digitalni sertifikat.

Ministarstvo ekonomije je obavijestilo sportske i fitnes klubove, zatvorene sportske objekte i ostale sportske djelatnosti da njihovi zaposleni imaju pravo na najveći iznos subvencija, odnosno 100 odsto neto plate (222 eura) za april i maj. Razliku do pune plate pokriva poslodavac.

Zahtjeve podnose poslodavci do 15. maja za aprilski dio plate, a do 15. juna za maj i to čine preko elektronskog servisa Program za dodjelu subvencija na portalu Poreske uprave.

Osim po 100 odsto za zatvorene djelatnosti i turistički sektor, pravo na državnu subvenciju od 50 odsto minimalne plate imaju i ugrožene djelatnosti, kao i po 70 odsto bruto minimalne zarade za novo zapošljavanje, te oni koji su na plaćenom odsustvu zbog djece, u karantinu ili samoizolaciji.

Bonus video: