Do Komanskog mosta, dug je put

"Poslije školovanja je vraćena kući. Ranije smo živjeli na Malom brdu, ali nas je gazda izbacio, jer je i tamo sve polomila. Bio sam deset dana u pritvoru zbog nje, jer je polomila tuđu kuću”
65 pregleda 4 komentar(a)
porodica Konatar, Foto: Luka Zeković
porodica Konatar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2014. 16:02h

Dvadesetogodišnjakinja, rođena sa mentalnom zaostalošću, završila je u psihijatrijskoj bolnici u Dobroti, dok su njeni roditelji gotovo dva mjeseca bezuspješno pokušavah da je smjeste u Zavod “Komanski most”.

Njen otac je ispričao “Vijestima” da je djevojka prebačena u Dobrotu, nakon što je nedavno gotovo demolirala kućicu, u kojoj žive kao podstanari:

"Evo dva mjeseca se mučimo, pribavljamo dokumentaciju da bismo je primili u Komanski most”.

Tvrdi da je godinama postajala sve agesivnija, zbog čega su i prinuđeni da je smjeste u “Komanski most”, pojasnivši da je morao pokrenuti vanparnični postupak u Osnovnom sudu o lišenju poslovne sposobnosti njegove kćerke. Kako bi joj omogućio stručnu pomoć u Zavodu, on je postupak pokrenuo još 2. septembra, a prvo ročište zakazano je za 22. oktobar.

Nakon što je nedavno demolirala kuću, došla je i policija, a djevojka je odvežena u Urgentni centar, a potom u Dobrotu...

“Sve je polomila... gađala je i djecu iz komšiluka... Nijesam bio kući, jer sam htio da zaradim koju paru cijepajući drva. Mlađa kćerka je odličan đak, ali sve ovo na nju loše utiče”, kazao je otac.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja saopšteno je da se u “Komanski most” mogu smjestiti osobe koje su “lišene poslovne sposobnosti i stavljene pod starateljstvo”.

“Neophodno je da oni pokrenu vanparnični postupak, jer žive u kućnoj zajednici... nakon čega će joj se odrediti staratelj, koji će biti neko od roditelja”, odgovoreno je “Vijestima”.

Istakli su da je tako propisano Porodičnim zakonom. Pojasnili su da pravo na smještaj u "Komanskom mostu" imaju odrasle osobe sa intelektualnim invaliditetom, kojima se usljed stambenih, zdravstvenih, socijalnih ili porodičnih prilika ne može obezbijediti zaštita na drugi način, a koje su lišene poslovne sposobnosti.

Otac je ispričao da je djevojka stekla diplomu kuvara u Resursnom centru “1. jun”, ali da je i tokom školovanja bila agresivna.

“Poslije školovanja je vraćena kući. Ranije smo živjeli na Malom brdu, ali nas je gazda izbacio, jer je i tamo sve polomila. Bio sam deset dana u pritvoru zbog nje, jer je polomila tuđu kuću”, kazao je.

Njegova komšinica ispričala je da se nedavno zbog loma i vriske okupio “cijeli kvart”:

"Grehota je, otac radi po cijeli dan... i društvo bi trebalo da povede računa o njoj”.

Neophodno pribaviti brdo papira

Da bi osobi u vanparničnom postupku bila oduzeta poslovna sposobnost djetimično ili potpuno, pojasnili su iz Ministarstva, “potrebno je da postoji prisustvo duševne bolesti ili zaostalosti koje u postupku, koji je hitan, cijeni sudski vještak”.

Pored lišenja poslovne sposobnosti i staratelja, neophodno je obezbijediti i biometrijsku ličnu kartu, socijalnu anamnezu, izvještaj psihologa, medicinsku dokumentaciju, rješenje o starateljstvu, kompletne laboratorijske nalaze, EKG, nalaz pluća CTG, ljekarsko uvjerenje da ne boluje od zaraznih bolesti, ginekološki nalaz za žene.

"Kompletnu dokumentaciju, nadležni Centar za socijalni rad (CSR) dostavlja ustanovi koja odlučuje o prijemu. Nakon dobijanja informacije da postoji mjesto i da je stručna služba odlučila da osoba ispunjava uslove za smještaj, CSR donosi rješenje o smještaju. Smještaj se obavlja u prisustvu stručne osobe i ro-ditelja-staratelja".

Bonus video: