Dobri zakoni u oblasti eliminisanja diskriminacije, problemi u implementaciji

Predstavnica Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Mihaela Bauer, istakla je da postoje brojni izazovi zbog kojih djeca nemaju jednake šanse za srećno djetinjstvo
320 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa konferencije, Foto: Luka Zeković

Crna Gora ima dobre zakone i strateška dokumenta u oblasti eliminisanja diskriminacije, ali se u praksi suočava sa problemima u implementaciji.

To je ocijenjeno na otvaranju Četvrte regionalne konferencije tijela za jednakost, kojoj prisustvuje 11 ombudsmanskih i drugih institucijama koje u okruženju zastupaju načela jednakosti, tolerancije i nediskriminacije.

Predstavnica Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Mihaela Bauer, istakla je da postoje brojni izazovi zbog kojih djeca nemaju jednake šanse za srećno djetinjstvo, a među kojima su nasilje u kući, u školi i na internetu, siromaštvo... Kazala je da se kvalitet života djece u Crnoj Gori i regionu unapređuje.

Vršilac dužnosti Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Zdenka Perović, kazala je da institucija Ombudsmana podržava sve regionalne i šire inicijative koje spajaju narode i institucije, a čiji cilj je promocija jednakosti i tolerantnosti, zaštita od diskriminacije...

Naglasila je da je primjena međunarodnih standarda u zaštiti od diskriminacije važna, te da su revidirane Preporuke Evropske komisije protiv rasizma i tolerancije i o standardima tijela za jednakost.

Generalna direktorica za unapređenje i zaštitu ljudskih prava Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović istakla je da je važno adekvatno vođenje baze podataka o slučajevima diskriminacije, koje po zakonu Zaštitniku dostavljaju policija, tužilaštvo, sudstvo i inspekcija.

„Ovi podaci su od suštinskog značaja, jer je baza podataka ključna da bi mogli uočiti u kom dijelu je diskriminacija u Crnoj Gori najviše izražena, na koji način se problemi sa diskriminacijom rešavanju i da omogućimo Zaštitniku promptne reakcije na uočene pojave”, istakla je.

Bonus video: