Dok DPS slavi, građani u Ulcinju ogorčeni

Vlast nije poštovala volju više od 700 građana koji su potpisali peticiju protiv prodaje 8.000 kvadrata u Borovoj šumi
6238 pregleda 8 komentar(a)
Borova šuma u Ulcinju, Foto: URA Ulcinj, URA Ulcinj
Borova šuma u Ulcinju, Foto: URA Ulcinj, URA Ulcinj

Usvajanje odluka o rebalansu budžeta i prodaji zemljišta predstavlja veliku pobjedu za sve zaposlene, sportiste, kulturne radnike, privrednike, turističke radnike, za sve građane i sve one koji žele dobro Opštini Ulcinj. Vlada je dokazala da je uz Opštinu Ulcinj da prevaziđe ovaj dvadesetogodišnji sudski spor, a da se uz adekvatno planiranje, čuvaju borovi i Borova šuma”.

Tako se ulcinjski DPS na Fejsbuku, najavljujući deblokadu opštinskog računa, euforično obratio javnosti nakon vanredne sjednice održane prošlog četvrtka u večernjim satima. Potpuno različito, međutim, misle građani, ekolozi i opozicione partije

“Još jedna u nizu poslušno-taktičkih odluka lokalnih vlasti. Mi smo ogorčeni”, kazao je “Vijestima” građanski aktivista Bekim Baša.

Građani su povodom najave prodaje zemljišta u Borovoj šumi protestovali par puta, a više od 700 njih potpisalo je peticiju kojom se protive prodaji 8.000 kvadrata u Borovoj šumi i traže zabranu gradnje u tom dijelu grada.

“O kakvoj pobjedi je riječ? Prodaje se imovina da bi se namirile plate? To samo radi neiskusna i nesposobna vlast, one druge osluškuju glas gađana. Ali mi nećemo zastati”, kazao je Baša.

Zeleno svjetlo za usvajanje odluka Skupštini je prethodno dala Vlada, koja je istovremeno najavila da će učestvovati na tenderu za kupovinu pacele u Borovoj šumi.

Usvajanje odluka prvi je korak ka realizaciji dogovora premijera Duška Markovića i vladajuće koalicije u Ulcinju, pema kome će Vlada Opštini uplatiti urgentno tri miliona eura, a za još dva garantovati kod banaka radi deblokade žiro-računa.

Žiro-račun Opštine na iznos od oko šest miliona eura blokirala je budvanska firma Rekreaturs za srušene objekte u naselju K1 prije 35 godina. Blokada računa uslijedila je nakon što je Vrhovni sud u martu ove godine potvrdio presudu Apelacionog suda u korist firme Rekreaturs, koja posluje u okviru „Atlas grupe“ odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Sa računa je do prije dvadesetak dana bilo skinuto više od dva miliona eura.

U ulcinjskoj URA kažu da ih takve vrste “pobjeda” uopšte ne iznenađuju.

“Naprotiv, Opština Ulcinj godinama doživljava takve pobjede. Da podsjetim da su pobjede bile i one koje su srozale ingerencije Opštine, kao što su Zakon o planiranju ili o morskom dobru, ili privatizacije koje su uništile našu privredu. Danas im je pobjeda vjerovatno i nalaz DRI koji je najgori nalaz jedne Opštine sa duplo negativnom ocjenom”, kazao je “Vijestima” Omer Bajraktari iz URA.

Ocijenio je da je izglasavanjem takvih odluka napravljena velika šteta, te da će se posljedice vidjeti veoma brzo.

“Od nekoliko mogućnosti za izlazak iz krize oni su izabrali najgoru. Umjesto da naplate milionska dugovanja prema Opštini, lokalna vlast na čelu sa DPS-om izabrala je prodaju dijela Borove šume. Na taj način je otvoren put urbanizacije tog pojasa suprotno volji građana Ulcinja koji su danima protestovali, a to su bili članovi svih partija”, kazao je Bajraktari.

Šef ulcinjskog SDP-a Naser Resulbegović kazao je da vlast izbjegava raspavu o izvještaju DRI i duploj negativnoj ocjeni završnog računa.

“Umjesto da se zastide od nalaza DRI i objasne kako su trošili novac građana, oni prodaju imovine proglašavaju pobjedom. Valjda su pobjede kada se kupuje a ne prodaje”, naveo je Resulbegović.

Čapuni: Vijeme za novi dogovor koalicionih patnera

Predsjednik Skupštiine Ilir Čapuni ocijenio je da je došlo vrijeme za novi dogovor koalicionih partnera.

“I sama ova diskusija koju vodimo, ukazuje na to da je vrijeme za novi dogovor među svim akterima, za gledanje u oči i za konkretne akcije i predloge kako bi se skinuli pipci koji guše razvoj Ulcinja”, kazao je Čapuni, čija je Forca koalicioni partner DPS, DP, SD i BS u vršenju lokalne vlasti.

Kazao je “da je interesantna tišina koja je propratila odluku o prodaji parcele na Pristanu u julu i zaključak Skupštine donijet u četvrtak”.

“Zaključkom se zadužuje predsjednik Opštine da pokrene postupak zaštite tog lokaliteta shodno Zakonu o zaštiti prirode. Izglasana je i odluka kojom se otvara tender za prodaju ovog zemljišta. Napominjem da je na sjednici Vlade u istom danu, odlučeno da se da saglasnost na prodaju a da se uz to Vlada pojavi i kao kupac. Ovo nije baš nešto što se može često vidjeti u praksi, ali poruka je jasna - moramo se aktivnije uključiti u rješavanju problema i uspostavljanju novih odnosa i prema građanima i prema Vladi”, kazao je “Vijestima” Čapuni.

Ocijenio je da zaključak predstavlja uslišavanje inicijative građana Ulcinja o zaštiti Borove šume.

Bonus video: