Doktori bili na bolovanju u Crnoj Gori, a radili na kruzerima

Bajić i Ljumović Vučeraković navodno podstrekavali kolege da izdaju lažna bolovanja, kako bi radili na kruzerima
9157 pregleda 36 komentar(a)
Policija podnijela krivične prijave protiv 10 ljekara (ilustracija), Foto: Shutterstock
Policija podnijela krivične prijave protiv 10 ljekara (ilustracija), Foto: Shutterstock

Policija sumnjiči hirurga Predraga Bajića i anesteziologa Zoricu Ljumović Vučeraković za podstrekavanje kolega da im izdaju lažna bolovanja, kako bi u to vrijeme radili na kruzerima, saznaju “Vijesti”.

Iz Uprave policije juče je saopšteno da su protiv 10 ljekara podnijeli krivične prijave. Osam doktora navodno je falsifikovalo službene isprave, odnosno medicinske izvještaje, a dva ih je na to podstrekavalo

“Podnijete su krivične prijave protiv T. B. (40), S. N. (72), Z. D.(60), D. B. (48), Z. V. (56), sva lica iz Podgorice i M. J. (56) iz Nikšića, zbog sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje službene isprave i protiv Z. Lj. V. (56) iz Podgorice zbog sumnje da je počinila krivično djelo podstrekavanje... Krivična prijava je podnijeta i protiv R. M. (38) iz Podgorice i M. C. (49) iz Podgorice zbog sumnje da su počinili krivično djelo falsifikovanje službene isprave i protiv P. B. (53) iz Podgorice zbog sumnje da je počinio krivično djelo podstrekavanje”, piše u saopštenju.

Policija sumnja da je šest ljekara specijalista tokom 2015. i 2016. godine u medicinskim izvještajima o koleginici Ljumović - Vučeraković unosilo neistinite podatke i ovjeravalo ih službenim pečatom, iako su znali da boravi van Crne Gore. Oni su navodno bez njenog prisustva sačinjavali izvještaje, kako bi ona ostvarila pravo na plaćeno bolovanje. U saopštenju policije piše da su to radili kako bi stekli korist, jer su specijalistički izvještaji “pokrivali” njene zarade u periodu dok je radila na kruzerima “MSC Simfonia” i “MSC Orchestra”.

Ljekarki je, kako se sumnja, na osnovu falsifikovanih specijalističkih izvještaja produžavano bolovanje, a iz Fonda za zdravstveno osiguranje obračunavane i isplaćivane zarade.

Kao i u slučaju Ljumović-Vučeraković, ljekari su bez prisutva Bajića i uz njegovo podstrekavanje navodno sačinjavali izvještaje kako bi ostvario pravo na plaćeno odsustvo sa posla od 2015. do 2017. godine.

“Specijalistički izvještaji pokrivali su njegova lična primanja u zdravstvenoj ustanovi u periodu dok je bio radno angažovan na kruzerima ‘EX MSC Armonia’, ‘EX MSC Splendida’ i ‘EX MSC Poesia’”, navodi se u saopštenju.

Bajić, inače hirurg Kliničkog centra, takođe se sumnjiči da je falsifikovane specijalističke izvještaje predavao Komisiji Fonda i podizao doznake o bolovanju, koje su prosljeđivane poslodavcu da bi dobijao platu dvije godine.

Bonus video: