Doktorka iz Rožaja diskriminisana jer je žena

Zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković u izvještaju ističe da “DZ Rožaje nije pružio dovoljne i relevantne razloge zbog kojih je onemogućio doktorki M. Z. da učestvuje na konkursu do kraja i provjeri reference u odnosu na druge kandidate muškog pola”
474 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja Rožaje, Foto: Privatna arhiva
Dom zdravlja Rožaje, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.10.2018. 18:25h

Rožajski Dom zdravlja je diskriminisao doktorku M.Z. tokom postupka odobravanja specijalizacije i to po osnovu pola i pripadnosti grupi, utvrdio je zamjenik Zaštitnika ljudskih prava Siniša Bjeković.

“Na osnovu sprovedenog ispitnog postupka, pribavljene dokumentacije i izvedenih dokaza, Zaštitnik zaključuje da je došlo do nejednakog tretmana po oba osnova (pol i pripadnost grupi - zaposlenima u Domu zdravlja Rožaje) bez razumnog i na zakonu zasnovanog opravdanja”, stoji u mišljenju Bjekovića.

Doktorki rožajskog Doma zdravlja M.Z. onemogućeno da izađe na usmeni intervju za specijalizaciju iz interne medicine, jer je u obzir navodno mogao da dođe samo muški kandidat. O tome su je navodno usmeno obavijestili iz Komisija rožajskog DZ, zbog čega je Sindikat doktora medicine tražio od kancelarije Ombudsmana da ispita da li je menažment ustanove rožajskog DZ diskriminisao MZ.

Direktor rožajskog DZ Hajran Kalač kazao je “Vijestima” da je “spor sa doktorkom M.Z. završen.

“Doktorka je dobila specijalizaciju za Klinički centar u Podgorici, i menadžment DZ Rožaje joj želi svaku sreću. Doktorka i nije inicirala spor već neko drugi u njeno ime. Na kraju se može zaključiti da je menadžment ove ustanove bio u pravu, a što se zaključuje iz mišljenja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, da nije prekršena nijedna materijalnopravna odredba koja sadrži pravo zasnovano na zakonu”, kazao je Kalač.

Međutim, Bjeković u izvještaju ističe da “DZ Rožaje nije pružio dovoljne i relevantne razloge zbog kojih je onemogućio doktorki M. Z. da učestvuje na konkursu do kraja i provjeri reference u odnosu na druge kandidate muškog pola”.

“Zaštitnik konstatuje da je rožajski Dom zdravlja 30. septembra 2017. raspisao konkurs za dodjelu specijalizacije iz oblasti mikrobiologije, pedijatrije, porodične i interne medicine... Prema dostavljenom izjašnjenju Doma zdravlja, prije objavljivanja konkursa, obavljen je razgovor sa potencijalnim kandidatima, ali nije utvrđen sadržaj tih razgovora, niti se iz tog akta moglo zaključiti da je razgovarano i sa doktorkom M.Z...”, navodi Bjeković.

On u mišljenju još ističe da su na “konkurs u dijelu interne medicine pristigle četiri prijeve, od kojih su tri osobe muškog pola i doktorka M.Z... koja je imala najbolje reference - prosječnu ocjenu, uspjeh iz predmeta za koji se traži specijalizacija, dužina studiranja...”

Iako je Ombudsman utvrdio da je M.Z. diskriminisana, direktor DZ Kalač smatra da ne treba da se povuče sa te funkcije jer “svoj posao radi profesionalno”.

“Resorno Ministarstvo prati i cijeni rad direktora svake ustanove i za sada svih ovih godina nijesu imali primjedbe na moj rad. Sa tog razloga ću nastaviti da obavljam poslove direktora ove ustanove, dok god Ministrstvo zdravlja ne procijeni da li svoj posao obavljam kvalitetno ili ne”, kazao je Kalač.

Kazao je i da su, prema njegovom mišljenju, “Vijesti” o ovom sporu tendenciozno izvještavale “čak je postavljena i moja fotografija kako bi ste naznačili kojoj partiji pripadam...”.

Ovakva odluka Ombudsmana mogla bi uskoro biti ponovljena i to u slučajevima doktorki Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) Milene Petrović i Ksenije Garović.

Iako su bile prvorangirane na konkursu Kliničkog centra iz oblasti psihijatrije i oftalmologije, Ministarstvo zdravlja nije dalo saglasnost Petrovićevoj i Garovićevoj da se dalje usavršavaju.

Uz tvrdnju da su potrebne ZHMP, njihove specijalizacije su odložene za april naredne godine, ali su zato odobrene njihovim kolegama Darku Rondoviću i Edini Dedeić.

“Vijesti” su nedavno objavile da je Rondoviću, sinu glavne sestre pedijatrije u Institutu za bolesti (IBD) djece Nade Rondović, data saglasnost za specijalizaciju iz oblasti oftalmologije iako mu KC to nije odobrio, jer je sa 145 bodova bio pretposljednji na rang-listi.

Na isti način, Ministarstvo je dalo saglasnost i Edini Dedeić, koja je bila na posljednjem mjestu na konkursu KC-a za oblast psihijatrije sa 136 bodova.

Nakon pisanja “Vijesti”, Ministarstvo zdravlja je stavilo van snage tri od 32 ranije date saglasnosti za specijalizaciju, a saopštili su i da dodatno provjeravaju dokumentaciju za dva ljekara.

Taj resor nikada nije odgovorio na pitanja za koje ljekare su odluke o dodjeli specijalizacije stavljene van snage.

SDMCG: O specijalizacijama da brine i Ljekarska komora

Predsjednica Sindikata doktora medicine (SDM) Milena Popović Smaradžić ocjenjuje da “slučaj koleginice iz Rožaja nije izolovan, ali jeste prvi koje je iznijet u javnost”.

“Nakon njega je uslijedio i slučaj dvije doktorke, Petrović i Garović koje, uprkos očiglednom činjeničnom stanju, još trpe posljedice nezakonitih odluka, pa sve do najnovijeg prijavljenog slučaja mlade doktorke koja je oštećena u procesu dodjele specijalizacije u Domu zdravlja Podgorica. Ne zaboravimo i slučaj doktorke Dejane Ašanin od prije dvije godine pred kojom je povučena specijalizacija, jedina od njih 54, jer je bila namijenjena drugom kandidatu”, kazala je Popović Samardžić.

Ističe da će SDM krajem mjeseca predstaviti predlog izmjena Pravilnika o kriterijumima i postupku odobravanja specijalizacije:”Izmjene se tiču povećanja transparentnosti pri objavljivanju konkursa za dodjelu specijalizacija, rada komisije koja intervjuiše kandidata, popunjavanja pravnih praznina naročito u dijelu povlačenja konkursa za dodjelu specijalizacija kao i onemogućavanje selektivnog tumačenja rang liste.

Smatramo da za dio ingerencija, koje su do sada imali direktori zdravstvenih ustanova, treba ovlastiti Ljekarsku komoru, tačnije komisiju za kontinuiranu edukaciju i komisiju za stručna pitanja”.

Bonus video: