Donacija Univerzitetu Crne Gore vrijedna 2,1 milion eura

Crnogorski Telekom će Univerzitetu Crne Gore obezbjeđivati usluge besplatne konekcije, odnosno mreže za povezivanje i razmjenu podataka između centralnog sistema Univerziteta i fakulteta u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru, Beranama i Cetinju, kao i drugih jedinica Univerziteta
3159 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: PR Centar
Sa potpisivanja ugovora, Foto: PR Centar

Brzina internet konekcije između Centra informacionog sistema u Rektoratu i svih jedinica Univerziteta Crne Gore (UCG) biće povećana za 100 puta, saopšteno je prilikom potpisivanja Ugovora o saradnji između te ustanove visokog obrazovanja i Crnogorskog Telekoma.

Ugovor o saradnji, koji važi do 2035. godine, potpisali su rektor UCG, prof. dr Danilo Nikolić, i izvršna direktorka Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulaskaja. Vrijednost donacije je 143 hiljade eura godišnje, odnosno 2.1 milon eura u narednih 15 godina.

Crnogorski Telekom će Univerzitetu Crne Gore obezbjeđivati usluge besplatne konekcije, odnosno mreže za povezivanje i razmjenu podataka između centralnog sistema Univerziteta i fakulteta u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru, Beranama i Cetinju, kao i drugih jedinica Univerziteta.

Cibulskaja i Nikolić
Cibulskaja i Nikolić(Foto: PR Centar)

Cibulskaja je kazala da će za potrebe interne komunikacije i razmjene podataka između jedinica Univerziteta, umjesto dosadašnje brzine od 10 Mb/s, Telekom obezbijediti kapacitet do 1 Gbp/s.

„To će značajno unaprijediti kvalitet rada i funkcionisanje fakulteta i Univerziteta u cjelini, budući da, najviše institucije obrazovnog sistema, postaju dio gigabitnog društva i svijeta novih mogućnosti“, rekla je Cibulskaja.

Ona je istakla da tehnologija dramatično mijenja svijet, način na koji se živi, radi, uči i da je pristup kvalitetnom i brzom internetu jedna od osnovnih potreba cijelog društva.

„Crnogorski Telekom je pouzdan partner crnogorskoj državi i društvu u digitalnoj transformaciji. Naša saradnja sa Univerzitetom Crne Gore ne ogleda se samo u ovom i prethodnim ugovorima o saradnji, već se ta saradnja ostvaruje na mnogim poljima. Najveći broj naših stručnjaka, koji su dokazani i u okviru Dojče Telekom grupe, ponikao je upravo sa ovog Univerziteta, a i danas najbolji studenti stiču praksu ili rade u Crnogorskom Telekomu“, istakla je Cibulaskaja.

Cibulskaja
Cibulskaja(Foto: PR Centar)

Ona je dodala da je sigurna da će UCG i ovu donaciju iskoristiti za poboljšanje i naučnih i obrazovnih rezultata.

Nikolić je naglasio da je potpisivanje ugovora sa Crnogorskim Telekomom veoma značajno za akademsku zajednicu i Univerzitet.

„Ovim ugovorom će se brzina konekcije između Centra informacionog Sistema u Rektoratu i svih jedinica Univerziteta povećati za 100 puta, odnosno sa 10Mbps na 1Gbps“, rekao je Nikolić.

Nikolić
Nikolić(Foto: PR Centar)

On je ocijenio da će zahvaljujući višemilionskoj donaciji Crnogorskog Telekoma, Univerzitet Crne Gore nastaviti sa procesom digitalizacije što je, kako je pojasnio, definisano Strategijom razvoja, u okviru koje Univerzitet planira da razvije mnogobrojne servise za studente i nastavno osoblje.