DPS stambeno pitanje: Dali mu prostor u Starom gradu za 8.000, a on ga izdaje

“Stan” kojim je navodno riješeno stambeno pitanje lokalnog funkcionera služi kao magacin susjednog ugostiteljskog objekta za skladištenje pića
188 pregleda 0 komentar(a)
Kotor stan, Foto: CIN-CG
Kotor stan, Foto: CIN-CG
Ažurirano: 14.05.2015. 14:54h

Za samo 8.167 eura, predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Kotoru i lokalni funkcioner DPS-a Nenad Radunović kupio je državnu nekretninu od 36 kvadrata u Starom gradu.

On je stan kupio 14. novembra prošle godine, potpisujući Ugovor o kupovini stana po povoljnim uslovima sa potpredsjednikom Opštine Kotor Brankom Nedovićem, kojem je punomoćje dala tadašnja gradonačelnica Marija Ćatović.

U ugovoru, u koji je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) imao uvid, precizirano je da je tim potezom riješeno njegovo stambeno pitanje.

Međutim, nekretnina koju je Radunović kupio vodi se kao nestambeni prostor i koristi se za poslovnu djelatnost. “Stan” kojim je navodno riješeno stambeno pitanje lokalnog funkcionera služi kao magacin susjednog ugostiteljskog objekta za skladištenje pića.

Radunović, koji nije prijavio prihod od zakupa Komisiji za sprečavanje sukoba interesa, nije želio da govori o kupovini.

U ugovoru kojim je kupio stan od Opštine piše da nekretninu kupuje kao stambeni prostor, ali i da je notarka Branka Kašćelan konstatovala i obavijestila stranke da je taj prostor u listu nepokretnosti registrovan kao nestambeni.

Predsjednik OIK-a i potpredsjednik Opštine izjavili su da to jeste stambeni prostor, pa ih je notarka uputila da podnesu zahtjev za prenamjenu nekretnine.

Ni pola godine nakon potpisivanja Ugovora nije izvršena prenamjena prostora, što se može zaključiti uvidom u podatke Uprave za nekretnine (UZN).

Radunović u katastru još nije upisan kao vlasnik, već se i dalje vodi kao korisnik nestambenog prostora. Među katastarskim podacima može se vidjeti da je 25. novembra prošle godine kao teret evidentirana “zabilježba neposredne izvršnosti notarskog zapisa” iz Ugovora u kupovini koji je potpisan desetak dana ranije.

Radunović je nekretninu kupio jeftino na osnovu člana 24. Odluke o uslovima i načinu rješavanja stambenih potreba lokalnih funkcionera. Precizirano je da proporcionalno godinama radnog staža vrijednost nekretnine koju funkcioner kupuje može da se umanji najviše do 80 odsto njene tržišne vrijednosti, odnosno pet puta. Lokalni funkcioner je opštinski prostor od 36 kvadrata koristio i prije nego što je potpisao Ugovor o kupovini. Samo mjesec dana nakon predsjedničkih izbora u aprilu 2013. godine, 10. maja, Rješenjem o dodjeli stana u zakup, Radunović je tu nepokretnost dobio na korišćenje.

Nije poznato da li je on nekretninu iznajmio odmah nakon što ju je dobio na korišćenje i da li je dio od 8.167 eura plaćen i novcem koji je zaradio od rente.

Kvadrat u Starom gradu i do 6.000 eura

Da Opština Kotor Radunoviću nije dala svoju nepokretnost, mogla je od nje dobro da zaradi. Na sajtovima agencija za nekretnine poslovni prostori u Starom gradu u Kotoru od 60 metara kvadratnih dostižu cijenu mjesečnog zakupa i do 1.200 eura, dok se metar kvadratni prodaje i za 6.000 eura.

Nakon predsjedničkih izbora u aprilu 2013. opozicija i nevladin sektor tvrdili su da je bilo izbornih manipulacija i krađe glasova, a iznijeli su optužbe i na račun rada Radunovića, koji je većinu prigovora o neregularnosti putem glasanja pismom odbio kao neosnovane. Radunović je član Opštinskog odbora DPS-a od 1997. godine.

Bonus video: