Dragana Samardžića šalju u Brisel, a Vučića Boškovića u Austriju

Samardžić je bivši načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, dok je Bošković sada u Ministarstvu odbrane a do prije nekoliko godina je bio vojno-diplomatski predstavnik misije u Austriji
6203 pregleda 6 komentar(a)
Predrag Bošković i Dragan Samardžić, Foto: Vlada Crne Gore
Predrag Bošković i Dragan Samardžić, Foto: Vlada Crne Gore

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu obaviće danas konsultativno saslušanje dvojice vojno-diplomatskih predstavnika, admirala Dragana Samardžića i kapetana fregate Vučića Boškovića.

Iz Ministarstva odbrane kazali su “Vijestima” da se Samardžić postavlja na dužnost vojnog predstavnika Crne Gore pri NATO i Evropskoj uniji (EU) u Briselu, dok se Bošković imenuje za izaslanika odbrane u Austriji.

Oni se postavljaju na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Bošković će, pojasnili su iz resora odbrane, ujedno biti vojni savjetnik u Stalnoj misiji Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama (UN), Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju(OEBS) i drugim međunarodnim organizacijama u Beču na rezidentnoj osnovi, kao i izaslanik odbrane na nerezidentnoj osnovi u Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj.

Samaradžić će u Briselu naslijediti brigadnog generala Rajka Pešića, dok će Bošković naslijediti njegovu poziciju u Beču.

Samardžić je bivši načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, dok je Bošković sada u Ministarstvu odbrane a do prije nekoliko godina je bio vojno-diplomatski predstavnik misije u Austriji.

Zakonom o Vojsci propisano je da se na mjesto vojno-diplomatskog predstavnika imenuje profesionalno vojno lice. Osim u Belgiji i Austriji, Crna Gora vojno-diplomatske predstavnike ima i u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je u aprilu prošle godine, na redovnim godišnjim konsultacijama sa vojno-diplomatskim predstavnicima Crne Gore, da će Ministarstvo “u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama nastaviti da jača vojno-diplomatske mreže u inostranstvu”.

“Poslanici, odnosno predstavnici Ministarstva odbrane koji, usljed vanrednih okolnosti, nisu u mogućnosti da prisustvuju sjednici Odbora, mogu uzeti učešće elektronskim putem”, navodi se na sajtu Skupštine.

Odbori čini sedam poslanika vlasti i pet opozicije. Na njegovom čelu je poslanik Demokratske partije socijalista Branko Čavor.

Bonus video: