Drobnič: Jačanje sudstva glavni izazov za Crnu Goru

"Izvještaji o skriningu EK za poglavlja 23 i 24 će posluižiti crnogorskoj Vladi za dalje srpovođenje reformi"
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 11:58h

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitje Drobnič istakao je da je jedan od ključnih izazova za Crnu Goru u oblasti vladavine prava jačanje nezavisnosti sudstva i dalja konsolidacija mehanizama za praćenje rezultata istraga, krivičnih gonjenja i presuda u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije.

On je dodao da je projekat "Jačanje kapaciteta Uprave policije", koji je počeo krajem 2010. godine a zatvoren danas, doprinio jačanju kapaciteta crnogorske policije i tužilaca, i njihovoj efikasnijoj i bolje koordinisanoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Potrebno je nastaviti sa sprovođenjem novog Zakona o krivičnom postupku i nedavno usvojenog anti-korupcijskog akta. Takođe, moraju se dodatno ojačati kapaciteti institucija koje su odgovorne za borbu protiv organizovanog kriminala", kazao je Drobnič.

Dodao je da će Izvještaji o skriningu EK za poglavlja 23 i 24, posluižiti crnogorskoj Vladi za dalje srpovođenje reformi.

"U skladu sa novim pristupom Evropske unije, poglavlja 23 i 24 će biti među prvim otvorenim, ali i zadnjim zatvorenim u pregovaračkom procesu. Očekujemo da će EK na jesen završiti skrining izvještaje za poglavlja 23 i 24. Izvještaj će poslužiti Vladi Crne Gore kao okvir za dalje sprovođenje reformi", poručio je Drobnič.

EU izdvojila milione

On je istakao da je EU za projekte podrške i jačanja crnogorskih institucija izdvojila milione.

"Želim da istaknem i druge projekte koje trenutno sprovodimo ili planiramo da implementiramo u predstojećem periodu. U septembru 2012. godine započeli smo projekat podrške borbi protiv pranja novca, za koji je izdvojeno 250.000 eura. Odjeljenu kriminalističke policije i Graničnoj policiji je isporučena oprema vrijedna 2,5 miliona eura. Nedavno je izvršena rekonstrukcija Policijske akademije sa budžetom vrijednim 1,5 miliona eura. Pored navedenog, u okviru programa IPA 2012, predvidjeli smo budžet od 3 miliona eura, za projekte podrške daljoj reformi u oblasti prava", istakao je Drobnič u hotelu Podgorica.

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, biće prilika da država predstavi rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kazao je direktor Uprave policije Božidar Vuksanović.

"Projekat Jačanje kapaciteta Uprave policije potvrđuje da Crna Gora doprinosi sigurnosti evropskih građana, a crnogorska policija je odlučno posvećena ostvarivanju nacionalnih interesa", naveo je Vuksanović.

Uprava policije je projekat sprovela u saradnji sa Saveznom kriminalističkom policijom Njemačke i Delegacijom Evropske unije (EU) u Podgorici.

Jačanje kapaciteta

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović kazao je da je projekat počeo krajem 2010. godine, navodeći da je uspješno sproveden.

"Projekat je doprinio jačanju kapaciteta u borbi države protiv svih oblika kriminala, koja nam nameće da uvijek budemo spremni na odgovor", precizirao je on.

Brajović je saopštio da je tokom projekta na Policijskoj akademiji napravljena simulacija graničnog prelaza, navodeći da će to pruiti dobru obuku službenicima u borbi protiv krijumčarenja. Takođe i Forenzički centar u Danilovgradu dobio je značajnu opremu koju će koristiti prilikom policijskih i tužilačkih istraga.

Galerija

Bonus video: