Društvo maslinara Bar pokrenulo zaštitu porijekla barskog ulja

"Ova važna odluka za barske maslinare odnosi se na registrovanja oznake porijekla", kazao je Alković
338 pregleda 0 komentar(a)
Zaštitna oznaka porijekla
Zaštitna oznaka porijekla

Barski maslinari, prvi u Crnoj Gori, pokrenuli su postupak registracije oznaka porijekla za „Barsko maslinovo ulje“, shodno jednoglasnoj odluci Upravnog odbora Društva maslinara Bar.

Zaštita oznaka porijekla u sklađu je sa strategijom Društva, koja podrazumjeva proizvodnju ulja vrhunskog kvaliteta, njegovo pakovanje u kvalitetnu staklenu ambalažu male zapremine “i prodaju kroz unaprijeđenu turističku ponudu Bara”.

Iz Upravnog odbora očekuju da i Skupština Društva na sjutrašnjoj sjednici potvrdi ovu odluku.

"Ova važna odluka za barske maslinare odnosi se na registrovanja oznake porijekla. Kako bismo zaštitili kvalitet i posebnost maslinovog ulja dobijenog od „Barske žutce“, krenuli smo u zaštitu njegovog porijekla. Pored oznaka zaštita geografskog porijekla, garantovanog tradicionalnog specijaliteta, odlučili smo se i za šemu kvaliteta 'Zaštita oznaka porijekla'." rekao je “Vijestima” Ćazim Alković, predsjednik Društva.

Oznaka porijekla je naziv regiona, određenog mjesta ili čak i države, koja se koristi za označavanje poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji potiče odatle, čiji je kvalitet isključivo ili bitno uslovljen prirodnim i ljudskim faktorima određene geografske sredine, te čija su proizvodnja, prerada i priprema na određenom geografskom području.

"Tokom nedavne posjete maslinarskog stručnjaka iz Istre Edija Družetića, razgovarali smo sa njim o oblicima i načinu zaštite oznaka porijekla, i on nam je dostavio kompletnu dokumentaciju u skladu sa zahtjevima EU zakonodavstva, a ponudio nam je i pomoć i savjete prilikom izrade najbitnjeg dokumenta „Specifikacije proizvoda“ gdje se proizvod u potpunosti opisuje", dodao je Alković.

Bonus video: