Dugovi ugasili struju na gradilištu Hotela As

Kompaniji „Njega tours“, koja već 12 godina izvodi radove na dogradnji i rekonstrukciji nekada atraktivnog hotela, u proteklih mjesec pristiglo je više opomena i upozorenja da plate struju
155 pregleda 11 komentar(a)
Perazića do, hotel AS, Foto: Vuk Lajović
Perazića do, hotel AS, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.12.2014. 20:29h

Budvanska Elektrodistribucija isključila je struju gradilištu nedovršenog hotelskog kompleksa „As“ u Perazića dolu zbog nagomilanog višemjesečnog duga za struju.

Kompaniji „Njega tours“, koja već 12 godina izvodi radove na dogradnji i rekonstrukciji nekada atraktivnog hotela, u proteklih mjesec pristiglo je više opomena i upozorenja da plate struju, ali se to nije desilo pa je EPCG morala da primijeni restriktivnu mjeru i isključi gradilište sa sistema.

Malobrojni radnici, njih desetak, koji su od početka novembra bili angažovani uglavnom na zemljanim radovima, obustavili su poslove, jer su objekti u kojima borave bez struje.

Time se produžila agonija oko otvaranja hotelskog kompleksa, koji je i dalje samo betonska megalomanska 16-spratna konstrukcija.

Gradnja hotela u Perazića dolu ni poslije duže od jedne decenije nije odmakla od grubih betonskih radova, a tek je predstojalo podizanje planiranih 20- tak vila na strmim kosinama brda, uz čije je litice je i dograđen nekada jedan od najljepših turističkih objekata na obali.

Crnogorska Vlada je u više navrata prijetila da će raskinuti ugovor, ali je ipak odlučila da da šansu investitoru zaključujući aneks ugovora, te dajući jasne rokove do kada hotel mora primiti prve goste. Komisija Ministarstva turizma je i obilazila gradilište , ali se još niko iz tog resora nije javno oglasio sa informacijom da li je investitor ispunio nove ugovorene obaveze.

Gradnja hotela u Perazića dolu ni poslije duže od jedne decenije nije odmakla od grubih betonskih radova, a tek je predstojalo podizanje planiranih 20- tak vila na strmim kosinama brda, uz čije je litice je i dograđen nekada jedan od najljepših turističkih objekata na obali

“As” do 2002. godine pripadao HTP „Budvanska rivijera“, a poslije prodaje trebalo je da bude obnovljen i otvoren u junu 2015. Prema sadašnjem stanju i sudeći po novim problemima u koje ulazi kompanija “Njega turs” potpuno je nemoguće da taj rok bude poštovan.

Hotel “As” interes je i Vrhovnog državnog tužilaštva koje je još proljetos tražilo od Savjeta za privatizaciju da im se dostavi kompletna dokumentacija izgradnje, kao i ugovori zaključeni sa investitorom.

Nekada najluksuzniji hotel na ovom dijelu Jadrana, prepoznat po nesvakidašnjoj arhitekturi, u hibernaciji je duže od deset godina.

Bio je to najveći hotel HTP "Budvanska rivijera" koji je prodat za pet miliona njemačkih maraka.

Još prema prvom kupoprodajnom ugovoru iz maja te 2002. godine, Rusi je trebalo da ulože 22 miliona maraka i "As" otvore do kraja sljedeće godine.

Ambiciozni planovi predviđali su međunarodne standarde za hotele sa četiri zvjezdice, konferencijski centar i kazino.

Tih sadržaja nema ni u naznakama, kao ni 25 vila čiju je izgradnju ruskoj kompaniji Crna Gora odobrila u decembru 2006. godine.

Radovi su prekidani u nekoliko navrata, a Vlada je dodavala nove rokove koji do danas nijesu ispunjeni.

Ističe vrijeme za obaveze i iz posljednjeg aneksa ugovora

Aneksom ugovora koji je Vlada zaključila 17. februara kompanija Njega turs se obavezuje da u prvu fazu u rekonstrukciju i dogradnju hotela uloži najmanje 15 miliona eura, a u drugoj fazi 35 miliona.

Investitor je dužan da do 15. novembra 2014. realizuje 50 odsto ukupnih sredstava za prvu fazu ulaganja, odnosno 7,5 miliona eura. Do 1. decembra 2015. godine treba da otvore hotel, a u slučaju da neka od obaveza ne bude ispunjena, aneksom je decidno naznačeno da će ugovor biti raskinut.

Kompanija “Nega turs” je crnogorskoj strani dostavila bankarske garancije vrijedne tri miliona eura, sa rokom važenja do 1. februara 2016, a koja je pribavljena kod, a koja je pribavljena kod Sberbanke iz Moskve.

Bonus video: