Đukanović čestitao Božić

"Vjerujem da će i ove godine duhovna i univerzalno humana poruka Božića biti podsticaj svim katoličkim vjernicima u Crnoj Gori da i dalje budu nosioci istinskog humanizma, solidarnosti, mirotvorstva i društvenog dijaloga, doprinoseći daljoj izgradnji naše Crne Gore
234 pregleda 9 komentar(a)
Milo Đukanović Capital Plaza, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović Capital Plaza, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.12.2015. 20:28h

Predsjednik Vlade, Milo Đukanović, čestitao je Božić svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti u Crnoj Gori uz želju da najradosniji hrišćanski praznik provedu u miru, ljubavi i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.

On je čestitku uputio i nadbiskupu barskom, Zefu Gašiju i biskupu kotorskom, Iliji Janjiću.

"Vjerujem da će i ove godine duhovna i univerzalno humana poruka Božića biti podsticaj svim katoličkim vjernicima u Crnoj Gori da i dalje budu nosioci istinskog humanizma, solidarnosti, mirotvorstva i društvenog dijaloga, doprinoseći daljoj izgradnji naše Crne Gore", navodi se u čestitki Đukanovića.

Ističe se da će ohrabreni i Božićnim porukama mira, poštovanja i zajedništva, nastaviti da izgrađuju otvoreno i tolerantno društvo srećnih i slobodnih ljudi koji svoje životne izbore temelje na znanju, tradiciji, sposobnosti i inventivnosti, društvo utemeljeno na moralnim i etičkim načelima kome je u prvom planu briga za dobrobit i dostojanstvo čovjeka - pojedinca i njegove porodice.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Đukanović podvukao da Rimokatolička crkva u Crnoj Gori ima posebno mjesto u naporima koje čine, čuvajući baštinu crnogorske duhovne i materijalne kulture, da država bude pridružena zajedništvu s drugim zemljama i narodima evropskog i evroatlanskog okruženja, koje dijele univerzalne civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta.

"Uvjeren sam da će i u novoj godini svekolika saradnja između državne vlasti i Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori na tom i drugim pitanjima od društvenog značaja biti nastavljena i unaprijeđena za dobro katoličkih vjernika i svih crnogorskih građana", kaže se u čestitki Đukanovića.

Lideri partija čestitali katolički Božić

Lideri Socijalističke narodne partije, Pozitivne Crne Gore, Demokrata, Liberalne partije i Socijaldemokrata – Srđan Milić, Darko Pajović, Aleksa Bečić, Andrija Popović i Ivan Brajović, čestitali su vjernicima katoličke vjeroispovijesti predstojeći Božić.

U čestitki Milića navodi se da vječna simbolika dana Hristovog rođenja afirmiše temeljne ljudske vrijednosti, i treba da predstavlja putokaz međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumijevanju.

"Neka ljubav, solidarnost i briga za bližnje ispune radošću i blagostanjem sve domove. Istrajmo u uvjerenju da su zajedništvo, tolerancija i čovjekoljublje put koji treba slijediti kako bi gradili ljepšu budućnost za sve građane i zajedničku nam Crnu Goru”, poručio je Milić.

Pajović je u čestitki naglasio da je Božić praznik koji simbolizuje radost rađanja i stvaranja.

"Stoga i obavezuje da gradimo zajedničku budućnost na vrijednostima koje nas ujedinjuju i spajaju za dobrobit svih građana i cijelog društva. U to ime želim da ovaj veliki hrišćanski praznik dočekate i podjelite u radosti, miru i zdravlju sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama”, poručio je Pajović.

Bečić je kazao da taj veliki i radosni hrišćanski praznik predstavlja svojevrsno svjedočanstvo da su vrijednosti tolerancije, razumijevanja, praštanja, ljubavi među ljudima i uvijek poželjan osjećaj jedinstva, zvijezde vodilje i najveća snaga.

"Ovi praznični dani prilika su da se navedene, ali i istinske porodične vrijednosti, kao i međuvjerski i međuetnički sklad, vrate i, nadamo se, duže vrijeme ostanu u mislima i djelima svih naših građana“, navodi se u čestitki Bečića.

Popović je svima koji slave Božić prema gregorijanskom kalendaru poželio da im predstojeći blagi dani donesu duh tolerancije, prihvatanja i dobrih međuljudskih odnosa „koji su najveće blago našeg društva i svakog pojedinca u njemu“.

"Želim vam da Božićne praznike provedete sa najdražima, u miru, radosti i sreći“, dodaje se u čestitki Popovića.

Brajović je kazao da je Božić „prilika da se svi zajedno podsjetimo da smo društvo koje njeguje različitost u naciji, vjeri i kulturi i da to može i treba da bude naša prednost i bogatstvo, koje će našu zajednicu učiniti još bogatijom“.

"Međusobno uvažavanje, poštovanje i razumijevanje doprinijeće da se razvijamo kao zdravo i bogato društvo, u kojem možemo očekivati prosperitet za sve građane Crne Gore“, naveo je Brajović.

Bonus video: