Dupli angažmani: Prodekan u BiH, profesor u Nikšiću

O tome, ali i nekadašnjem “duplom angažmanu” profesora Fakulteta političkih nauka Miloša Bešića, “Vijesti” su pisale u više navrata...
123 pregleda 5 komentar(a)
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
UCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.03.2015. 09:21h

Podgoričko tužilaštvo provjerava radne angažmane nekoliko profesora Univerziteta Crne Gore (UCG), za koje se sumnja da su puno radno vrijeme zaposleni i na univerzitetima država regiona.

Po prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO), provjerava se da li je profesor Filozofskog fakulteta Srđan Vukadinović koji je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u stalnom radnom odnosu na toj jedinici UCG, istovremeno i redovni profesor i prodekan za nastavu na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

O tome, ali i nekadašnjem “duplom angažmanu” profesora Fakulteta političkih nauka Miloša Bešića, “Vijesti” su pisale u više navrata...

U dopisu zamjenika osnovnog tužioca Vukasa Radonjića, kojim od CGO traži dopunu prijave, stoji da su “navodi pojedinih podnesaka u određenom dijelu jako uopšteni, osim onih kojima se konkretno ukazuje na 'duplo zapošljavanje' određenih univerzitetskih profesora”.

“Vijesti” su juče objavile da osnovno državno tužilaštvo provjerava poslovanje UCG, po prijavi za zloupotrebe službenog položaja, pronevjere, primanja i davanja mita..., koju je u oktobru 2013. podnio CGO. CGO je u podnescima dostavio tužilaštvu potvrdu da je Vukadinović zaposlen i na Univerzitetu u Tuzli, i to sa punim radnim vremenom.

To potvrđuje i dopis Univerziteta u Tuzli, koji je 2009. dostavljen UCG: ”Srđan Vukadinović je u punom radnom odnosu na Univerzitetu u Tuzli od 1. 4. 2002. do danas... Imenovani obavlja funkciju prodekana za nastavu i studentska pitanja od 25. 04. 2003. godine i danas”.

Vukadinović

Vukadinović je, sudeći prema sajtu tuzlanskog fakulteta, u međuvremenu stekao zvanje redovnog profesora, a i dalje je prodekan za nastavu.

Vukadinović juče nije želio da saopšti “Vijestima” na kom je fakultetu stalno zaposlen - na bosanskom ili crnogorskom: “Neka prvo CGO odgovori da li su u korupciji sa Evropskom komisijom, pošto dobijajaju sredstva za stipendije studentima koje dijele nekom drugom. Zato pokušavaju na druge da premetnu. Sa 'Vijestima' ne sarađujem, vas samo interesuju afere i nemojte od mene to tražiti. Savršeno me krivična prijava ne tangira nimalo, jer je sve u duhu zakona”.

Bosanski mediji su još u decembru 2012. problematizovali pitanje da li je moguće da Vukadinović, čija je supruga Nađa Avdibašić-Vukadinović u to vrijeme bila ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona, može biti stalno zaposlen u dvije države.

Isticali su da imaju pismo bivšeg rektora UCG Predraga Miranovića, prema kojem Vukadinović ne smije biti stalno zaposlen na dva radna mjesta, ali da tim povodom ništa nije učinjeno.

Direktorka CGO Daliborka Uljarević smatra da je nedopustivo da jedan profesor ima paralelne ugovore o radu sa punim radnim vremenom:

“Prvo, to je nezakonito. Drugo, to je neetički i treće, to je u direktnoj koliziji sa zakonima fizike kao nauke, jer je prosto nemoguće da neko bude puno radno vrijeme na dva različita mjesta istovremeno. Profesor mora imati matični univerzitet sa kojim ima ugovor o radu, a ostali angažmani mogu biti samo u kontekstu dopunskog rada...”

„Štite privatne interese”

Uljarevićeva je istakla da je “neophodno provjeriti zakonitost rada i poslovanja UCG, za koje postoje brojne i višegodišnje indicije da je bilo u ozbiljnom sukobu sa zakonom, što je produkovalo višemilionske štete”.

“Javnost mora saznati čije to 'privatne' interese štiti rukovodstvo UCG kada odbija reći sa kim je i po kojim uslovima poslovao, i čiji 'privatni interesi' su iznad javnog”.

Bonus video: