Dvorac kralja Nikole u Nikšiću rekonstruišu sa 1,2 miliona eura

Dvorac kralja Nikole, najljepši objekat koji su Petrovići sagradili, nalazi se pored gradskog parka i Saborne crkve
3845 pregleda 4 komentar(a)
Izgrađen 1900. godine, renoviran 1984.: Dvorac kralja Nikole, Foto: Svetlana Mandić
Izgrađen 1900. godine, renoviran 1984.: Dvorac kralja Nikole, Foto: Svetlana Mandić

Uprava javnih radova raspisala je tender za izvođenje radova za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole u Nikšiću.

Ponude se mogu predati do 23. oktobra, za kada je zakazano i njihovo otvaranje, dok će odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, na osnovu cijene i kvaliteta ponude, biti donesena u roku od 30 dana.

Radovi na Dvorcu, čija je vrijednost 1,2 miliona eura, kako su ranije najavili iz lokalne uprave, podrazumijevaju kompletnu rekonstrukciju zidova, plafona, podova, dijela krova, sanaciju kamenih prilaza i stepeništa, prilagođavanje objekta osobama sa invaliditetom, dok će posebna pažnja biti poklonjena sistemu grijanja i hlađenja u službi zaštite eksponata u Zavičajnom muzeju. Rok za završetak radova je 12 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Raspisan je i tender za obavljanje stručnog nadzora u toku izvođenja radova na rekonstrukciji Dvorca, a ponude se mogu predati do 28. oktobra, dok će odluka o izboru najpovoljnije ponude biti donijeta u roku od 60 dana.

Dvorac kralja Nikole, najljepši objekat koji su Petrovići sagradili, nalazi se pored gradskog parka i Saborne crkve.

Sagrađen je 1900. godine, povodom proslave četrdesetogodišnjice vladavine knjaza Nikole.

Godinama je Dvorac, u kome se nalaze Zavičajni muzej, dvije galerije i biblioteka, propadao, a zbog vlage i krova koji prokišnjava muzejski eksponati su bili ugroženi. U muzejsko-galerijskom dijelu nalazi se pet zbirki - arheološka, antika i srednji vijek, etnološka, istorijska i zbirka galerijskog fonda. Iako se u muzeju nalaze izuzetno vrijedne zbirke, poput arheološke sa praistorijskog lokaliteta Crvena stijena sa više od 9,5 hiljada predmeta, oružja iz svih bitaka crnogorske istorije, a najznačajnije su se odigrale na teritoriji Nikšića (Grahovo, Grahovac, Duga, Vučji do, Ostroški klanac), a galerijski fond ima djela Lubarde, Šobajića, Prijovića, Stanića…, zdanje za koje mnogi kažu da je najljepše od četiri rezidencije crnogorskog kralja, godinama je bilo “po strani”, prosto zaboravljeno.

Bilo je i pet provalnih krađa i zbirke, posebno numizmatička, su oštećene.

Dotrajala fasada, zavjese koje “kriju” vlažne i buđave zidove, godinama su bile tužna slika Dvorca, koji nikada nije dovoljno turistički valorizovan.

Od 1919. godine pa do početka Drugog svjetskog rata, u Dvorcu je bila smještena Gimnazija.

Tokom rata, znatno je porušen, a od 1949. do 1975. godine u njemu se nalazila Osnovna škola ‘’Luka Simonović’’, dok je prizemlje Dvorca od 1976. do 1980. godine koristila Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola.

Dvorac, u kome se do prije nekoliko godina nalazilo i arhivsko odjeljenje koje je premješteno u zgradu Nikšićkog pozorišta, renoviran je 1984. godine.

Bonus video: