Ekološki pokret Ozon: Krenite u proces zaštite rijeke Zete

Zajedničkom rezolucijom, smatra Perović, bi na najbolji mogući način bio pokazan istinski patriotizam svih građana koji shvataju koliki su potencijali razvojne ideje ekološke države i koliko su prirodni resursi, među kojima i rijeka Zeta, bili važni kako za pretke, tako i za buduća pokoljenja
458 pregleda 0 komentar(a)
Rijeka Zeta, Foto: Jelena Jovanovic
Rijeka Zeta, Foto: Jelena Jovanovic

Ekološki pokret ,,Ozon“ pozvao je lokalne uprave Nikšića, Danilovgrada i Podgorice da, u saradnji sa Vladom, krenu u proces zakonske zaštite područja rijeke Zete, kao jednog od najprepoznatljivijih i najvažnijih vodotokova u Crnoj Gori.

Za početak djelovanje „Ozon“ predlaže da pomenute lokalne uprave i Vlada usvoje zajedničku Rezoluciju za zaštitu rijeke Zete.

"Na taj način bi se omogućilo i zainteresovanoj javnosti da se uključi u ovu inicijativu, a da Vlada, preko nadležnih institucija, Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, otvori javnu raspravu kako bi se kroz argumentovanu diskusiju sagledale sve bitne činjenice“, stoji u saopštenju koje potpisuje Alekdandar Perović.

"Ozon" će krenuti u prikupljanje podrške građana za zaštitu rijeke Zete i, kako Perović najavljuje, u narednom periodu organizovati niz tematskih dešavanja, kako bi stvorili „podsticajan ambijent za javnu argumentovanu diskusiju i aktivno učešće građana u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine“.

"Smatramo da je, shodno orgomnom ekosistemskom značaju rijeke Zete sa njenim pritokama i hidrološkim fenomenima, specifičnostima njenog gornjeg i donjeg toka, te teritorijalnim nadležnostima lokalnih uprava, potrebno strateški prepoznati važnost ovog vodotoka za dalji razvoj lokalnih zajednica, ali isto tako i potencijal za nacionalno brendiranje Crne Gore kao ekološke države, odnosno cjelokupan društveni prosperitet“, poručio je Perović.

Zeta je, kako je kazao, sa ekosistemskog aspekta prepoznata kako u nacionalnim i lokalnim strateškim dokumentima, tako i na međunarodnom nivou, pa bi studija o njoj bila bitna i u kontekstu evropskih integracija i uspješnosti pregovora kroz poglavlje 27.

"Veoma je važno da se kroz studiju zaštite prepoznaju i lokalne specifičnosti područja rijeke Zete, kako bi se i predložili odgovarajući stepeni zaštite, shodno Zakonu o zaštiti prirode, ali i pokušao prepoznati njen puni potencijal u kontekstu razvojnog pravca ekološke države, što bi takođe moglo biti zanimljivo i za predlaganje vrste zaštite“, navodi se u saopštenju.

Zajedničkom rezolucijom, smatra Perović, bi na najbolji mogući način bio pokazan istinski patriotizam svih građana koji shvataju koliki su potencijali razvojne ideje ekološke države i koliko su prirodni resursi, među kojima i rijeka Zeta, bili važni kako za pretke, tako i za buduća pokoljenja.

Bonus video: