Episkopski savjet: Na litije sa ikonom, a nacionalna i stranačka obilježja neka ostanu u srcu

Dodaje se da su litije blagosloveni dar Svetih Sabora koji nadilazi sve partijske, stranačke, politikantske i ideološke interese
29096 pregleda 399 komentar(a)
Sa jedne od litija u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa jedne od litija u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2020. 13:14h

Crna Gora ovih dana liči na Svetu Goru, litije su blagosloveni dar, zbog čega svi trebaju sva nacionalna, stranačka i druga osjećanja i obilježja da nose u svom srcu, a na Litijama ikonu iz svoga doma i svijeću u srcu i u svojim rukama, poručili su danas iz Medijskog tima Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

"Ovih Božićnih dana Crna Gora liči na Svetu Goru. Ako neko može da potvrdi biblijsku istinu da Bog pohodi narod svoj onda su to stotine hiljada ljudi sjedinjeni u vjeri i ljubavi prema svojoj Crkvi, svetinjama i precima koji u molitvenim litijama protestujući protiv nezapamćenog bezakonja, brane svoju vjeru i vječno ljudsko dostojanstvo. Кao što smo to konstatovali i ranije, ove Litije su čudo Božije i dar Svetog Vasilija i Svetog Petra, a narod u njima najljepši i najdivniji hramovi koji su sagrađeni u proteklih trideset godina. Zato smo odgovorni da taj blagoslov čuvamo, kao i do sada. Кako ovaj narodni protest iz nedelje u nedelju dobija na brojnosti i vlast nema rješenje ni odgovor na njega, dužni smo da zbog najava i pokušaja raznih zloupotreba podsjetimo na zavjet Trojičindanskog sabora u Podgorici i Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću da ćemo molitvom i ljudskim dostojanstvom, čojstvom i junaštvom, prizivajući Boga na pomoć, braniti svoje svetinje", piše u saopštenju.

Dodaje se da su litije blagosloveni dar Svetih Sabora koji nadilazi sve partijske, stranačke, politikantske i ideološke interese.

Kazali su da su kao takve, litije "molitveni skupovi u kojima stojimo pred Bogom, svetiteljima i pred narodom, pred prošlošću i pred budućnošću".

"Sva nacionalna, stranačka i druga osjećanja i obilježja neka svako nosi u svom srcu, a na ovim Litijama ikonu iz svoga doma i svijeću u srcu i u svojim rukama. Samo takve Litije čine sve nas boljima, oplemenjuju nas i daju nadu da će i Crna Gora biti bolja i da će dobrota i dostojanstvo pobijediti zlo, nepravdu i primitivizam. Bog je naš Put, Istina i Život, a tim Putem je Crna Gora krenula ovih dana, a na nama je da ga slijedimo".

Bonus video: