Erdogan u suzama na sahrani prijatelja: "Neka Bog bude milostiv prema našim dušama"

U Turskoj od 1984. godine nijedan zatvorenik nije pogubljen, a ta zemlja 2004. godine ukinula je i zvanično smrtnu kaznu u skladu sa kriterijumima za priključenje Evropskoj uniji
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2016. 18:32h

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zaplakao je danas tokom govora na sahrani svog prijatelja, koji je poginuo tokom pokušaja vojnog udara, prikazale su danas turske televizijske stanice.

Menadžer Erdoganove kampanje Erol Olčak i njegov 16-godišnji sin Abdulah Tajip Olčak poginuli su u petak uveče kad su vojnici-pučisti otvorili vatru na demonstrante na Bosforskom mostu u Istanbulu, prenijela je agencija AP.

Lokalni mediji navode da su se otac i sin nalazili na mostu kako bi protestovali protiv puča koji je pokrenuo dio vojske.

Erdogan je, u obraćanju pred više stotina okupljenih na sahrani, koji su uzvikivali Alahu Akbar (Bog je najveći), rekao: "Erol je bio moj stari prijatelj".

Predsjednik Turske je zatim, grcajući u suzama naveo: "Ne mogu dalje da govorim. Saučešće našem narodu. Neka Bog bude milostiv prema našim dušama."

Olčak je sarađivao sa Erdoganom i vladajućom Partijom pravde i razvoja (AKP), a turski mediji su ga smatrali glavnim čovjekom Erdoganove predsjedničke kampanje 2014. godine.

Erdogan je ranije danas nagovjestio je da bi poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča Turska mogla ponovo da uvede smrtnu kaznu i da će vlada na tu temu razgovarati sa opozicionim strankama.

Obraćajući se ispred svoje kuće u Istanbulu grupi pristalica koji su zatražili uvođenje smrtne kazne, Erdogan je odgovorio: "Ne možemo da ignorišemo taj zahtjev", prenio je Rojters.

"U demokratiji narod dobije sve što traži", poručio je Erdogan.

U Turskoj od 1984. godine nijedan zatvorenik nije pogubljen, a ta zemlja 2004. godine ukinula je i zvanično smrtnu kaznu u skladu sa kriterijumima za priključenje Evropskoj uniji.

Erdogan je, takođe, pozvao svoje pristalice da do petka na ulicama i trgovima nastave sa protestima protiv pokušaja puča, ističući da prijetnja protiv njega nije sasvim eliminisana.

Bonus video: